Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και η πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει η απαραίτητη ισορροπία στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως οδηγούν στην επαναλειτουργία της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα (18.01.2021) και το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων.
Προς αυτή την κατεύθυνση «έδειξε» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στον AΝΤ1, λαμβάνοντας υπόψη και τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο που ήδη «τρέχει» τύποις. Μολαταύτα, το άνοιγμα το καταστημάτων τελεί υπό την αίρεση της θετικής εισήγησης των ειδικών, η οποία θα διατυπωθεί μεθαύριο Παρασκευή για να ληφθούν αποφάσεις και ν’ ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά στην τακτική απογευματινή ενημέρωση.
Προφανώς αν δεν υπάρξει θετική εισήγηση από τους ειδικούς δεν θα υπάρξει και σχετική απόφαση από την κυβέρνηση, αλλά, με δεδομένη την πρόθεση να λειτουργήσει η αγορά, όπως εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς για το έδαφος που θα οδηγήσει τους ειδικούς σε θετική εισήγηση.
Θεωρείται δεδομένο, για παράδειγμα, ότι οδηγούμαστε σε επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυσε την εορταστική περίοδο με το click away και όχι σε πλήρη επαναλειτουργία, με μοναδική εξαίρεση βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ κτλ.
Ενδεχομένως δε και μ’ ένα βήμα μπροστά: την καθιέρωση του λεγόμενου click in shop για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Να κλείνονται, δηλαδή, ραντεβού για τους πελάτες, προκειμένου να δοκιμάζουν επί τόπου ρούχα και παπούτσια.
«Εκτόξευση»
Χθες, άλλωστε, για μία ακόμη μέρα έδειξαν να μην επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι των ειδικών για έξαρση κρουσμάτων λόγω της χαλαρότητας κατά την εορταστική περίοδο. Και μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων του 24ωρου να ήταν υψηλός (866), αλλά ο δείκτης θετικότητας κρατήθηκε στα όρια του 2%, καθώς καταγράφηκε ρεκόρ τεστ (41.674).
Θετικό στοιχείο συνιστά και ο μειωμένος αριθμός των θανάτων (27), ενώ οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να υποχωρούν αργά μεν, αλλά σταθερά και να βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο των 350. Όπως τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να περιγράψει τα δεδομένα που υπαγορεύουν το σχεδιασμό για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα από αυτά που ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε ν’ ανοίξουμε το click away».
Η «κόκκινη» Αττική
Μοναδική πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς εξακολουθεί να είναι η Αττική, όπου διαρκώς καταγράφονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα και χθες πάλι καταγράφηκε συγκεκριμένα το 1/3 του συνόλου των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια. Αντίστοιχα, μετά την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, για προληπτικούς λόγους εισέρχεται σε καθεστώς σκληρού lockdown από σήμερα και η Λέσβος.
Συνολικά, στο ίδιο καθεστώς βρίσκονται αυτή τη στιγμή επτά διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σε ό,τι αφορά την πρόταση Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτή αναμένεται να εξεταστεί από τους ηγέτες της ΕΕ – δηλαδή, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διευκρινίζεται πως σε κάθε περίπτωση δεν συνιστά απαγόρευση, με την έννοια πως το πιστοποιητικό, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, δεν θα ισοδυναμεί με ένα διαβατήριο π.χ. για όσους ταξιδεύουν.
Με άλλα λόγια, δεν θ’ απαγορεύεται σε κάποιον που δεν διαθέτει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ταξιδέψει ή να συμμετέχει σε κάποιες δραστηριότητες, αφού ο εμβολιασμός δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός.
Το πιστοποιητικό, όμως, θα είναι κατά την ίδια λογική ένα σημαντικό εργαλείο, με το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και οι διατυπώσεις που απαιτούνται σήμερα (συμπλήρωση PLF, υποχρεωτικά τεστ, καραντίνα κτλ.) και η ενιαία ευρωπαϊκή μορφή του θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τουλάχιστον στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ.
Ζητήματα τέτοιου είδους, άλλωστε, «καίνε» την Ελλάδα, καθώς από αυτά εξαρτάται άμεσα και ο τουρισμός, άρα θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου. Παράλληλα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θ’ αποτελέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα σοβαρό κίνητρο για την ενθάρρυνση των πολιτών προκειμένου να εμβολιαστούν.
Πηγή: http://www.newsit.gr/ellada/anoigma-katastimaton-me-click-away-kai-rantevou-proetoimazontai-eno-perimenoun-tous-eidikous/3199947/
Απίστευτος πνιγμός πέντε ανθρώπων: Οι τέσσερις βούτηξαν για να σώσουν κολυμβητή που πάλευε στο νερό και πέθαναν όλοι
Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ανέμελο καλοκαιρινό απόγευμα ψαρέματος από την ακτή κατέληξε σε τραγωδία

Μαμντάνι: «Δεν έχουμε εξουσία να συλλάβουμε τον Νετανιάχου»
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν νομική δικαιοδοσία, αλλά κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Σταύρος Γεωργίου: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του - Από άγριο ξυλοδαρμό ο θάνατος του ποινικολόγου
Δεν φαίνεται το κίνητρο να ήταν σχετικό με την εργασία του, αναφέρουν οι πληροφορίες

Νέα έφοδος αρχών στα κεντρικά της Deutsche Bank – Τι ερευνούν οι εισαγγελείς
Εισαγγελείς και στελέχη της γερμανικής φορολογικής αρχής εισέβαλαν στα γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη φοροδιαφυγή μέσω συναλλαγών Cum-Cum.

Ισπανία: Τέλος το κάπνισμα σε βεράντες και παραλίες – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εκτενή μεταρρύθμιση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, με πρόστιμα έως 600.000 ευρώ και απαγόρευση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε δικάζονται οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ το φθινόπωρο
Οι δίκες Παπακώστα, Μπουκώρου, Σενετάκη και Σκρέκα προσδιορίστηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, με κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υποθέσεις κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μαίρη Λίντα: Το συγκινητικό αντίο της Finos Film στη θρυλική τραγουδίστρια
Η Finos Film αποχαιρέτισε τη Μαίρη Λίντα με συγκινητική ανάρτηση, θυμίζοντας τη μεγάλη της προσφορά στον ελληνικό κινηματογράφο και τραγούδι.

Ανεμοι Foehn: Τι είναι το φαινόμενο που έφερε σήμερα συναγερμό για «συνθήκες Μάτι»
Στο αποκορύφωμά του ο καύσωνας σήμερα

Συναγερμός στον Πειραιά: Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο - Εκκενώνονται προληπτικά πολυκατοικίες
Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν στο σημείο - Διακοπή κυκλοφορίας και αποκλεισμός της περιοχής

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Πάνω από 40 βαθμοί αλλά και μπουρίνια από το απόγευμα - δείτε ποιες περιοχές επηρεάζονται
Στη Θεσσαλία ο υδράργυρος αγγίζει τους 43 βαθμούς - στο λεκανοπέδιο Αττικής έως 41 βαθμοί Κελσίου

Γιγάντιο «φαράγγι» ανοίχτηκε στον Ήλιο - Τι σημαίνει για τη Γη
Ηλιακός άνεμος στρέφεται κατευθείαν προς τον πλανήτη μας

Εύβοια: Νεκρός 65χρονος γιατρός – Κατέρρευσε ενώ έβγαινε από τη θάλασσα
Ο άτυχος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε μπρούμυτα στο νερό

Μαίρη Λίντα: Ποια ήταν η τελευταία της επιθυμία - Πού θα γίνει η κηδεία της
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο εκκλησάκι του Γηροκομείου Αθηνών, με ταφή στο Α` Νεκροταφείο.

Νυφικό από σχεδόν 3.000 χαρτάκια αυτοκόλλητων του Μουντιάλ έγινε viral - από τα σκουπίδια στα σκαλιά της εκκλησίας
Σχεδόν τρεις χιλιάδες χαρτάκια που θα κατέληγαν στον κάδο μετατράπηκαν σε ένα εντυπωσιακό νυφικό στη Βραζιλία

Βάσεις 2026: Αύριο μετά τις 11:00 οι ανακοινώσεις
Πώς θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τις Βάσεις 2026 και τα επόμενα βήματα για τους επιτυχόντες

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Λίντα – Μια σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια
Η σπουδαία ερμηνεύτρια που αποτέλεσε πρότυπο για γενιές τραγουδιστριών και μισό αιώνα κυριάρχησε στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Λεοπάρδαλη μπήκε σε κατάστημα και επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη - Εκείνος την παγίδευσε κλείνοντας τα ρολά
Ο 25χρονος γλίτωσε την τελευταία στιγμή, αν και υπέστη σοβαρά τραύματα από τα δόντια του άγριου θηρευτή

Ηλεκτρικό σκούτερ εξερράγη στην Κυψέλη και κατέστρεψε ολοσχερώς ένα ΙΧ
Ένα ΙΧ έγινε στάχτη στην Κυψέλη αφού ηλεκτρικό σκούτερ σταθμευμένο δίπλα του τυλίχθηκε στις φλόγες

Στο δικαστήριο πασίγνωστος τραγουδιστής - Σοκάρουν οι κατηγορίες για τη δολοφονία 14χρονης
Αποτροπιασμό προκαλούν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του τραγουδιστή για την φρικτή δολοφονία 14χρονης
Τρεις Αιγύπτιοι ανασύρθηκαν νεκροί από τον ποταμό Σάβο – Είχαν πάει για κολύμπι την Κυριακή
Δύο πτώματα εντόπισε ειδική αστυνομική μονάδα και το τρίτο ανακάλυψαν λίγο αργότερα οι πυροσβέστες

Ισπανία: Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση κάθε διαφήμισης καπνού και προϊόντων ατμίσματος

Θεσσαλονίκη: Ράγισε τζαμαρία στο Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου - Βίντεο
Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της φθοράς πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωριό
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πέθανε ο Όλαφ Τούφτε: Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004
Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη φάρμα του στη Νορβηγία και κατέληξε σε ηλικία 50 ετών

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε - Πλησιάζουν οι καρχαρίες;
Βρετανίδα δημοσιογράφος ανησυχεί ότι οι διακοπές της θα μετατραπούν σε «Σαγόνια του Σαγονιού»

Φρίκη στο Λος Αντζελες: 20χρονη μητέρα πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ κοιμόταν με την 1 έτους κόρη της
«Δεχθήκαμε 8 πυροβολισμούς μέσα στο υπνοδωμάτιο, εκείνη πέθανε 10 λεπτά αργότερα», ανέφερε ο σύντροφος του θύματος

«Καμίνι» η Ελλάδα: Θερμική κάμερα κατέγραψε 62°C σε ταράτσα - Ποιες περιοχές «βράζουν»
Ο υδράργυρος αγγίζει τους 43°C και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται – Συναγερμός Red Code κατηγορίας 5 και αφρικανική σκόνη

Χάκερ άδειασαν e-banking ζευγαριού: Το Πρωτοδικείο διατάσσει την τράπεζα να αποζημιώσει τα θύματα
Η απόφαση καταρρίπτει τους «ψιλούς όρους» των συμβολαίων και μεταθέτει το βάρος της απόδειξης αποκλειστικά στην τράπεζα

Φωτιά στην Τήνο
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Boeing 777 της Kalitta Air ξύνει με την ουρά τον διάδρομο στο Σινσινάτι, πετά σπίθες και επανασηκώνεται – Βίντεο
Κατά την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης, η ουρά του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με τον διάδρομο

ΗΠΑ: Αεροπλάνο σέρνεται με την ουρά στον διάδρομο πετώντας σπίθες, δείτε το βίντεο
Κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε

Τραμπ «ξεσπά» για τις εκτελέσεις στο Ιράν: «Αγριοι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε με τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στο Truth Social μετά τον απαγχονισμό δύο νεαρών διαδηλωτών στις φυλακές Νταστγκέρντ της Ισφαχάν.

Θεσσαλονίκη: 84χρονος έφτιαξε τσιμεντένιο φράγμα στον Αξιό ποταμό για να ποτίζει τα χωράφια του
Ο ηλικιωμένος κατασκεύαζε κάθε χρόνο από το 2021 ανάχωμα στην κοίτη του ποταμού για να αρδεύει τα χωράφια του, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Γυμνός τουρίστας στη Μύκονο: Συνελήφθη αφού πόζαρε στο άγαλμα Καραμανλή – Χρειάστηκαν τρεις αστυνομικοί
Ο άνδρας προέβαλε έντονη αντίσταση κατά τη σύλληψή του, με τρεις αστυνομικούς να χρειαστούν για να τον ακινητοποιήσουν.

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Ραγίζει καρδιές ο γιος του Λορέντζο Καριέρε: Από τη μέρα που έφυγες, έφυγε μαζί σου κι ένα κομμάτι της ψυχής μου, τίποτα δεν είναι πια όπως πριν
Ο σύζυγος της Έλενας Κατραβά πέθανε στα 51 του χρόνια - Μαζί είχαν αποκτήσει δύο γιους

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.










