Μια πολύ σημαντική αναβάθμιση έγινε στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης 112, που μπορεί να φανεί σωτήριο σε ανθρώπους οι οποίοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο σε απομακρυσμένες περιοχές ή άτομα με αναπηρία που χρήζουν άμεσης βοήθειας, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, με απόλυτη ακρίβεια γίνεται πλέον ο γεωεντοπισμός όλων όσοι καλούν τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτάκτου Ανάγκης 112, από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα Android, μετά την υλοποίηση ενός προγράμματος, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Google και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet).
Το πρόγραμμα, μετά από πιλοτική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 20 Ιουνίου έως και 14 Ιουλίου, στην Αττική, στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης του 112, υλοποιήθηκε επίσημα από την ΓΓΠΠ, από τις 15 Ιουλίου, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η υπηρεσία Android Emergency Location Service (ELS) για κινητά με λειτουργικό σύστημα Android σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μία υπηρεσία αυτόματου εντοπισμού της ακριβούς θέσης του καλούντος σε περιπτώσεις κλήσης του 112 ή αποστολής μηνύματος από έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Για όσο διαρκεί η κλήση, η συσκευή ενεργοποιεί αυτόματα την υπηρεσία γεωεντοπισμού της και συλλέγει δεδομένα θέσης. Μόλις βρεθεί η θέση του κινητού με ικανή ακρίβεια, η πληροφορία αποστέλλεται άμεσα στο 112.
Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΠΠ, ο εντοπισμός γίνεται πλέον με αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού, εφόσον ο καλών χρησιμοποιεί υπάρχουσες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας (Wi-Fi, GPS, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και αισθητήρες που υπάρχουν στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα). Η ακρίβεια εντοπισμού, σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν είναι καλύτερη των 100 μέτρων, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους στο 90% των περιπτώσεων. Μέχρι τώρα ο εντοπισμός γινόταν με βάση τον σταθμό της κεραίας της περιοχής απ' όπου γινόταν η κλήση, με ακρίβεια της τάξης των 500 μέτρων έως 40 χιλιομέτρων.
Από την ΓΓΠΠ επισημαίνεται ότι: «Το ELS αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του 112, επειδή επιτρέπει στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή) να φτάνουν ταχύτερα στον άνθρωπο που χρειάζεται επείγουσα βοήθεια. Η υπηρεσία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ατόμων σε ορεινούς όγκους, σε απομονωμένες περιοχές, στην ύπαιθρο γενικότερα, αλλά και στη θάλασσα. Επιπλέον, η υπηρεσία αυτή βελτιώνει σημαντικά την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι πλέον εφικτός ο γρήγορος εντοπισμός της θέσης των συνανθρώπων μας που επικοινωνούν με το 112 μέσω SMS».
Σημειώνεται ότι η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και λειτουργεί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα που έχουν λειτουργικό Android (έκδοση 4.1 ή νεότερη) και έχουν σύνδεση οποιασδήποτε μορφής (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, κάρτα κλπ.) με οποιονδήποτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, όταν βρίσκονται εντός του δικτύου του παρόχου τους και έχουν ξεκλειδώσει την κάρτα SIM του κινητού τους. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης του 112 στη χώρα μας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας για χρήστες περιαγωγής.
Πηγή: http://www.cnn.gr/ellada/story/229761/ggpp-anavathmistike-to-112-me-apolyti-akriveia-o-entopismos-oson-kaloyn
Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο με το λεωφορείο που έπεσε στη στάση – Η τραυματισμένη γυναίκα και οι πρώτες στιγμές πανικού
Σύμφωνα με μαρτυρίες πρόκειται για έναν δρόμο στον οποίο έχουν γίνει πολλά ατυχήματα

Από το καλοκαίρι στις καταιγίδες μέσα σε λίγες ώρες – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο
Η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αποφυλακίζεται στις 15 Σεπτεμβρίου και δίνει συνέντευξη Τύπου
Ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε καταδικαστεί ως δεξί χέρι του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ παράλληλα ήταν και βουλευτής της Χρυσής Αυγής, η οποία είχε χαρακτηριστεί από τα δικαστήρια ως εγκληματική οργάνωση

EasyJet: Φωτιά σε αεροσκάφος στο Μιλάνο από power bank - Εκκενώθηκαν 146 επιβάτες με τσουλήθρες
Ο κυβερνήτης του Airbus A320 έδωσε σήμα mayday, δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά και το αεροδρόμιο Μαλπένσα έκλεισε για μία ώρα.

Νέο hub επικοινωνίας: Η Ράνια Χαρτοφύλακα ιδρύει την Briefcase Communication
Η νέα εταιρεία παρέχει υπηρεσίες στρατηγικής επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων και digital marketing σε brands και οργανισμούς.

Πήγε στο Μπαλί, έκανε sex στο δρόμο και το πλήρωσε με 10 χρόνια απαγόρευσης από τη χώρα - Η αντίδραση των ντόπιων
Ο 27χρονος Αυστραλός και η σύντροφός του καταγράφηκαν από κάμερα σε περιοχή της Βόρειας Κούτα, με τις ινδονησιακές αρχές να προχωρούν στη σύλληψή του στο αεροδρόμιο λίγες ημέρες αργότερα.

Σχολεία: Γιατί ανοίγουν κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου - Η υπουργική απόφαση του 1982
Η καθιέρωση της συγκεκριμένης μέρας για την έναρξη των μαθημάτων εξυπηρέτησε πρακτικές ανάγκες της εποχής, από τον τουρισμό μέχρι τις αγροτικές εργασίες.

Θάνατος Μαζωνάκη: Στον εισαγγελέα οι δύο γιατροί - Οι 3 κρίσιμες ώρες και η νεκροψία
Οι αρχές εξετάζουν λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν στο ιδιωτικό ιατρείο, με το ενδεχόμενο αναβάθμισης της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία να παραμένει ανοιχτό.

Κρυφά ραντάρ της Τροχαίας: Γιατί ακυρώνουν το Waze - Η λειτουργία που σαρώνει 6 λωρίδες
Η Ελληνική Αστυνομία ενεργοποιεί προηγμένους 3D καταγραφείς ταχύτητας, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς θέση και βάζουν στο στόχαστρο αυτόματα ακόμα και τους παραβάτες της ΛΕΑ.

Επίδομα παιδιού: Αν περιμένετε την 4η δόση, προσοχή: η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ κλείνει σήμερα για να ξεκινήσει η εκκαθάριση!
Προσωρινή διακοπή αιτήσεων για το Α21 προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση, με το χρονοδιάγραμμα των επόμενων πληρωμών να φτάνει μέχρι τον Δεκέμβριο.

11η Σεπτεμβρίου: 25 χρόνια μετά, η Νέα Υόρκη τιμά τα 2.983 θύματα στο Σημείο Μηδέν
Στο Σημείο Μηδέν πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση μνήμης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στο Πεντάγωνο και ο δήμος δημοσιοποίησε 170.000 σελίδες αρχείων για την ποιότητα του αέρα μετά τις επιθέσεις.

Ενοίκια: Νέα ανατροπή στις πληρωμές μέσω τραπεζών λόγω ΜΙΔΑ
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά τουλάχιστον έξι μήνες αναβολή μετά την ενεργοποίηση του Μητρώου Ιδιοκτησίας, ενώ εκκρεμεί ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση.

Αλβανία: Μπήκαν με καλάσνικοφ σε καφέ για καβγά – Ο ιδιοκτήτης αφόπλισε τον δράστη
Το επεισόδιο στη Βελίπογια ξεκίνησε από διαπληκτισμό με ανήλικο σερβιτόρο, ο οποίος κάλεσε ενόπλους για αντίποινα χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί

Εφιάλτης στην Οκλαχόμα: 27χρονος άλειφε περιττώματα σε κλινική - Τι έγραφε στους κάδους
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης στην Τάλσα ζούσε μια καθημερινή κόλαση, μέχρι που οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής οδήγησαν στη σύλληψη του δράστη.

Φρίκη στην Κέρκυρα: 51χρονος κατηγορείται για τον βιασμό της 8χρονης εγγονής του
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από ιατρική εξέταση του παιδιού, με τον κατηγορούμενο να οδηγείται στον εισαγγελέα και να λαμβάνει προθεσμία για να απολογηθεί.

Αλλάζει ο καιρός: Η πρόγνωση Κολυδά για τις καταιγίδες - Ποιες περιοχές επηρεάζονται πρώτες
Ο διευθυντής της ΕΜΥ εξηγεί πώς θα εξελιχθεί η πρώτη οργανωμένη μεταβολή του Σεπτεμβρίου, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας να διαδέχεται το παρατεταμένο καλοκαιρινό σκηνικό.

ΗΠΑ σε ΝΑΤΟ: Ζητούν αποχώρηση από το ICC - «Θα παρακολουθούμε ποιοι είναι στο πλευρό μας»
Η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τις πιέσεις προς τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, ζητώντας να σταματήσουν κάθε υποστήριξη προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με τη Γαλλία και την Ολλανδία να αντιδρούν.

Ryanair: Αμφισβητεί ότι «ρούφηξε» επιβάτη παράθυρο σε πτήση από Ελλάδα - Τι υποστηρίζει
Ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Ο`Λίρι δίνει τη δική του εκδοχή για το σοβαρό ατύχημα του Ιουλίου, την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες των αμερικανικών Αρχών.

Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Η Ασφάλεια Αθηνών κατέσχεσε συσκευές πλασμαφαίρεσης χωρίς άδεια, ενώ η νεκροψία-νεκροτομή αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Θάνατος Μαζωνάκη: Αναβλήθηκε η νεκροψία-νεκροτομή - Η οικογένειά του ορίζει τεχνικό σύμβουλο
Η νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του Γιώργου Μαζωνάκη αναβλήθηκε για αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες. Η οικογένεια του γνωστού τραγουδιστή όρισε τεχνικό

Νέα Υόρκη: Drone show «ζωντανεύει» τους Δίδυμους Πύργους με 2.977 φώτα για την 11η Σεπτεμβρίου
Στο New York Harbor, οικογένειες θυμάτων και μέλη του FDNY συμμετείχαν στη μνημειακή εκδήλωση δύο ημέρες πριν τη 25η επέτειο της τραγωδίας.

Νέα ανακάλυψη «ταιριάζει» με τη Βίβλο για τη δημιουργία των ουρανών
Η μελέτη της δρος Adeene Denton δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal Letters, όμως οι ερευνητές διευκρινίζουν πως δεν αποδεικνύει τη βιβλική αφήγηση.

Αποκάλυψη Reuters: Ρωσικά βαθυσκάφη δοκίμασαν στην Αρκτική τεχνολογία σαμποτάζ υποθαλάσσιων καλωδίων
Το Reuters αποκαλύπτει ρωσική επιχείρηση της GUGI κοντά στο Σβάλμπαρντ, ενώ Windward καταγράφει 13.079 ύποπτες κινήσεις πλοίων πάνω από υποδομές το 2025.

Κότσιρας: Η άγνωστη ιστορία της γνωριμίας του με τον Μαζωνάκη - Τι του αφιέρωσε επί σκηνής
Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του 54χρονου τραγουδιστή, ο συνάδελφός του τον αποχαιρέτησε από τη σκηνή της Κύπρου ερμηνεύοντας το «Ανήκω σε μένα».

Πλασμαφαίρεση: Σε ποια νοσοκομεία γίνεται – Η Παγώνη μιλά για τον θάνατο Μαζωνάκη
Η γιατρός Ματίνα Παγώνη εξηγεί ότι το ιατρείο ήταν απλό παθολογικό, χωρίς προσωπικό και υποδομή για την εξειδικευμένη μέθοδο

Γιώργος Μαζωνάκης: Η κατάθεση της γιατρού - «Μπέρδευε τα λόγια του, δεν ήταν καλά»
Ο τραγουδιστής υπέστη ανακοπή σε ιατρείο στο Κολωνάκι και πέθανε σε ηλικία 54 ετών

Αιχμές Αδωνι Γεωργιάδη για την κλινική όπου υπέστη ανακοπή ο Μαζωνάκης: Δεν είχε άδεια για πλασμαφαίρεση, ζήτησα έρευνα
Κάνει λόγο για «υποτιθέμενη κλινική» και επισημαίνει ότι είχε άδεια απλού παθολογικού ιατρείου στο οποίο «δεν επιτρέπεται να διενεργείται μία τέτοια ιατρική πράξη» όπως η πλασμαφαίρεση στην οποία επρόκειτο να υποβληθεί ο άτυχος τραγουδιστής

Γιώργος Μαζωνάκης: Δεν πρόλαβε τη δικαστική δικαίωση που ήταν «προ των πυλών»
Ο δικηγόρος του, Χαράλαμπος Λυκούδης, περιέγραψε την τελευταία επικοινωνία και την ευδιάθετη διάθεση του τραγουδιστή λίγες μέρες πριν τον θάνατό του.

Φώκια έκανε… κράτηση σε σκάφος στα Καμένα Βούρλα – Η απρόσμενη βραδινή επισκέπτρια της μαρίνας
Ξάπλωσε στην πλώρη και απόλαυσε την ησυχία της

Τι είναι η πλασμαφαίρεση στην οποία φέρεται να υποβλήθηκε ο Γιώργος Μαζωνάκης λίγο πριν την ανακοπή
Τι είναι το πλάσμα του αίματος - Πώς γίνεται η πλασμαφαίρεση

Τροχαίο με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο σε δύο από τις τραυματίες - Στο χειρουργείο η 21χρονη
Εξιτήριο από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πήραν οι δύο από τις τέσσερις γυναίκες που τραυματίστηκαν όταν δύο λεωφορεία έπεσαν πάνω σε στάση το μεσημέρι της Τετάρτης (9/9) στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Μαζωνάκης: Έφοδος της Ασφάλειας στο ιατρείο αντιγήρανσης στο Κολωνάκι
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πέρασαν την είσοδο και αναμένεται να αναζητήσουν φακέλους, σκευάσματα και ιατρικά ιστορικά.

Apple Event 2026: H παρουσίαση του iPhone 18 και του πρώτου foldable iPhone
Το «Surprise and shine» μεταδίδεται δωρεάν από το Apple Park, με φήμες για νέα Apple Watch και αλλαγές σε όλο το οικοσύστημα της εταιρείας.

Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης - Συγκλονισμένη η οικογένειά του στο «ΕΛΠΙΣ»
Ο δημοφιλής τραγουδιστής διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς σφυγμό το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου.

Mistral: Η απάντηση της Ευρώπης στην τεχνητή νοημοσύνη - Πως προκαλεί τα αμερικανικά και κινεζικά συστήματα
Με επικεφαλής τη Samsung Electronics, η γαλλική start-up εξασφάλισε νέα κεφάλαια για να αποτελέσει το ευρωπαϊκό αντίπαλο δέος απέναντι στους αμερικανικούς κολοσσούς.

Γιώργος Μαζωνάκης: Πέθανε ο τραγουδιστής – Η ανακοίνωση του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ
Ο τραγουδιστής μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου οι γιατροί επιχείρησαν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Καρέτσας: Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
Ο 18χρονος μέσος αποχώρησε με φορείο στο 22` του Ντόρτμουντ-Βιγιαρεάλ για το Champions League, όμως οι πρώτες εξετάσεις καθησυχάζουν.

Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας κάτω από 30 βαθμούς την Κυριακή - Φθινόπωρο με καταιγίδες
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και τιμές έως 36 βαθμών την Παρασκευή, πριν η μεγάλη μεταβολή του καιρού γενικευτεί από τη Δευτέρα.

Απάτη 40 εκατ. ευρώ με παράνομες επιστροφές φόρου: 46 πρόσωπα, 152 εταιρείες στο στόχαστρο
Η Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος «πάγωσε» την περαιτέρω εκταμίευση, ενώ 16 εκατ. ευρώ είχαν ήδη καταβληθεί σε δίκτυο που δρούσε το 2023-2024.

Διπλό φονικό στο Αίγιο: Στην αυτοχειρία της 54χρονης καταλήγουν οι Αρχές με 34 τραύματα
Αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών εξετάζουν τα ίχνη DNA και τα αποτυπώματα, καθώς οι Αρχές δεν εντοπίζουν εμπλοκή τρίτου προσώπου.










