Τα επιστημονικά δεδομένα για τις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρουσιαστεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό παρουσιάζει σε ανάλυσή του το ΕΚΠΑ.
Όπως αναφέρει, με τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διεθνώς το ενδιαφέρον έχουν συγκεντρώσει οι αλλεργικές αντιδράσεις που παρουσιάζονται.
Από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020 έγιναν οι 1.893.360 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (1177527 γυναίκες, 648327 άνδρες, 67506 αδιευκρίνιστο φύλο). Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων διαπίστωσε 21 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας). Αυτό, αντιστοιχεί σε 11.1 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο χορηγηθείσες δόσεις.
Τέσσερις ασθενείς (19%) νοσηλεύτηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 3 σε μονάδα εντατικής θεραπείας, και 17 (81%) αντιμετωπίστηκαν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Τουλάχιστον οι 20 περιπτώσεις (95%) είναι γνωστό ότι έχουν λάβει εξιτήριο και έχουν αναρρώσει. Δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση θανάτου λόγω αναφυλαξίας.
Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα
Η διάμεση περίοδος από τη λήψη του εμβολίου έως την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν 13 λεπτά (εύρος 2 έως 150 λεπτά). Οι 15 ασθενείς (71%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων εντός 15 λεπτών και οι 18 ασθενείς (86%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων αναφυλαξίας εντός 30 λεπτών.
Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα ήταν κνίδωση, αγγειοοίδημα, εξάνθημα και αίσθημα δύσπνοιας.
Οι 17 από τους 21 ασθενείς (81%) με αναφυλαξία είχαν ατομικό ιστορικό αλλεργίας ή ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα και δήγματα εντόμων, 7 άτομα (33%) είχαν ιστορικό αναφυλαξίας στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνομενου και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο αντιγριπικό εμβόλιο έναντι του H1N1 και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο εμβόλιο έναντι της λύσσας.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου δηλώθηκαν επίσης 83 περιπτώσεις μη αναφυλακτικών αλλεργικών αντιδράσεων μετά από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Συχνά αναφερόμενες αλλεργικές αντιδράσεις περιλάμβαναν κνίδωση, εξάνθημα, αίσθημα γδαρμού στο λαιμό και μετρίου βαθμού αναπνευστικά συμπτώματα.
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των αλλεργικών και αναφυλακτικών αντιδράσεων από τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA.
Οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα αναφυλαξίας πρέπει να λαμβάνουν εξειδικευμένη ιατρονοσηλευτική φροντίδα και να ζητούν άμεσα βοήθεια σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά με τον εμβολιασμό.
Τα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με όλα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για αντιμετώπιση της αναφυλαξίας συμπεριλαμβανομένης ικανής ποσότητας ενέσεων αδρεναλίνης σε προγεμισμένες σύριγγες ή/και σε σύριγγες αυτό-χορήγησης.
Επιπλέον, θα πρέπει να εντοπίζουν τα άτομα με πιθανές αντενδείξεις εμβολιασμού και να εφαρμόζουν περίοδο παρακολούθησης 15 ή 30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό, ανάλογα με το ατομικό ιστορικό αλλεργιών.
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα και τα σημεία της αναφυλαξίας και να χορηγεί έγκαιρα ενδομυικά αδρεναλίνη ανάλογα με τις ενδείξεις.
Καθώς η πανδημία COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, ο καθολικός εμβολιασμός με αποτελεσματικά εμβόλια αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο ανάσχεσης της πανδημίας.
Τα στοιχεία παρουσίασαν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Πηγή: http://www.newsit.gr/ygeia/allergies-sto-emvolio-tis-Pfizer-ti-deixnoun-ta-stoixeia-oi-periptoseis-kai-ta-symptomata/3206421/
Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Δικογραφία σε βάρος τους για θανατηφόρα έκθεση από την Ασφάλεια Αθηνών

Θάνατος Μαζωνάκη: Αναβλήθηκε η νεκροψία-νεκροτομή - Η οικογένειά του ορίζει τεχνικό σύμβουλο
Η νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του Γιώργου Μαζωνάκη αναβλήθηκε για αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες. Η οικογένεια του γνωστού τραγουδιστή όρισε τεχνικό

Νέα Υόρκη: Drone show «ζωντανεύει» τους Δίδυμους Πύργους με 2.977 φώτα για την 11η Σεπτεμβρίου
Στο New York Harbor, οικογένειες θυμάτων και μέλη του FDNY συμμετείχαν στη μνημειακή εκδήλωση δύο ημέρες πριν τη 25η επέτειο της τραγωδίας.

Νέα ανακάλυψη «ταιριάζει» με τη Βίβλο για τη δημιουργία των ουρανών
Η μελέτη της δρος Adeene Denton δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal Letters, όμως οι ερευνητές διευκρινίζουν πως δεν αποδεικνύει τη βιβλική αφήγηση.

Αποκάλυψη Reuters: Ρωσικά βαθυσκάφη δοκίμασαν στην Αρκτική τεχνολογία σαμποτάζ υποθαλάσσιων καλωδίων
Το Reuters αποκαλύπτει ρωσική επιχείρηση της GUGI κοντά στο Σβάλμπαρντ, ενώ Windward καταγράφει 13.079 ύποπτες κινήσεις πλοίων πάνω από υποδομές το 2025.

Κότσιρας: Η άγνωστη ιστορία της γνωριμίας του με τον Μαζωνάκη - Τι του αφιέρωσε επί σκηνής
Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του 54χρονου τραγουδιστή, ο συνάδελφός του τον αποχαιρέτησε από τη σκηνή της Κύπρου ερμηνεύοντας το «Ανήκω σε μένα».

Πλασμαφαίρεση: Σε ποια νοσοκομεία γίνεται – Η Παγώνη μιλά για τον θάνατο Μαζωνάκη
Η γιατρός Ματίνα Παγώνη εξηγεί ότι το ιατρείο ήταν απλό παθολογικό, χωρίς προσωπικό και υποδομή για την εξειδικευμένη μέθοδο

Γιώργος Μαζωνάκης: Η κατάθεση της γιατρού - «Μπέρδευε τα λόγια του, δεν ήταν καλά»
Ο τραγουδιστής υπέστη ανακοπή σε ιατρείο στο Κολωνάκι και πέθανε σε ηλικία 54 ετών

Αιχμές Αδωνι Γεωργιάδη για την κλινική όπου υπέστη ανακοπή ο Μαζωνάκης: Δεν είχε άδεια για πλασμαφαίρεση, ζήτησα έρευνα
Κάνει λόγο για «υποτιθέμενη κλινική» και επισημαίνει ότι είχε άδεια απλού παθολογικού ιατρείου στο οποίο «δεν επιτρέπεται να διενεργείται μία τέτοια ιατρική πράξη» όπως η πλασμαφαίρεση στην οποία επρόκειτο να υποβληθεί ο άτυχος τραγουδιστής

Γιώργος Μαζωνάκης: Δεν πρόλαβε τη δικαστική δικαίωση που ήταν «προ των πυλών»
Ο δικηγόρος του, Χαράλαμπος Λυκούδης, περιέγραψε την τελευταία επικοινωνία και την ευδιάθετη διάθεση του τραγουδιστή λίγες μέρες πριν τον θάνατό του.

Φώκια έκανε… κράτηση σε σκάφος στα Καμένα Βούρλα – Η απρόσμενη βραδινή επισκέπτρια της μαρίνας
Ξάπλωσε στην πλώρη και απόλαυσε την ησυχία της

Τι είναι η πλασμαφαίρεση στην οποία φέρεται να υποβλήθηκε ο Γιώργος Μαζωνάκης λίγο πριν την ανακοπή
Τι είναι το πλάσμα του αίματος - Πώς γίνεται η πλασμαφαίρεση

Τροχαίο με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο σε δύο από τις τραυματίες - Στο χειρουργείο η 21χρονη
Εξιτήριο από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πήραν οι δύο από τις τέσσερις γυναίκες που τραυματίστηκαν όταν δύο λεωφορεία έπεσαν πάνω σε στάση το μεσημέρι της Τετάρτης (9/9) στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Μαζωνάκης: Έφοδος της Ασφάλειας στο ιατρείο αντιγήρανσης στο Κολωνάκι
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πέρασαν την είσοδο και αναμένεται να αναζητήσουν φακέλους, σκευάσματα και ιατρικά ιστορικά.

Apple Event 2026: H παρουσίαση του iPhone 18 και του πρώτου foldable iPhone
Το «Surprise and shine» μεταδίδεται δωρεάν από το Apple Park, με φήμες για νέα Apple Watch και αλλαγές σε όλο το οικοσύστημα της εταιρείας.

Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης - Συγκλονισμένη η οικογένειά του στο «ΕΛΠΙΣ»
Ο δημοφιλής τραγουδιστής διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς σφυγμό το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου.

Mistral: Η απάντηση της Ευρώπης στην τεχνητή νοημοσύνη - Πως προκαλεί τα αμερικανικά και κινεζικά συστήματα
Με επικεφαλής τη Samsung Electronics, η γαλλική start-up εξασφάλισε νέα κεφάλαια για να αποτελέσει το ευρωπαϊκό αντίπαλο δέος απέναντι στους αμερικανικούς κολοσσούς.

Γιώργος Μαζωνάκης: Πέθανε ο τραγουδιστής – Η ανακοίνωση του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ
Ο τραγουδιστής μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου οι γιατροί επιχείρησαν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Καρέτσας: Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
Ο 18χρονος μέσος αποχώρησε με φορείο στο 22` του Ντόρτμουντ-Βιγιαρεάλ για το Champions League, όμως οι πρώτες εξετάσεις καθησυχάζουν.

Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας κάτω από 30 βαθμούς την Κυριακή - Φθινόπωρο με καταιγίδες
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και τιμές έως 36 βαθμών την Παρασκευή, πριν η μεγάλη μεταβολή του καιρού γενικευτεί από τη Δευτέρα.

Απάτη 40 εκατ. ευρώ με παράνομες επιστροφές φόρου: 46 πρόσωπα, 152 εταιρείες στο στόχαστρο
Η Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος «πάγωσε» την περαιτέρω εκταμίευση, ενώ 16 εκατ. ευρώ είχαν ήδη καταβληθεί σε δίκτυο που δρούσε το 2023-2024.

Διπλό φονικό στο Αίγιο: Στην αυτοχειρία της 54χρονης καταλήγουν οι Αρχές με 34 τραύματα
Αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών εξετάζουν τα ίχνη DNA και τα αποτυπώματα, καθώς οι Αρχές δεν εντοπίζουν εμπλοκή τρίτου προσώπου.

Μια συγκινητική ιστορία: Ελληνίδα γέννησε στα 54 της, από έμβρυο κατεψυγμένο 22 χρόνια, λίγο μετά τον χαμό του γιου της
Η 54χρονη έχασε τον 21χρονο γιο της σε τροχαίο πέρυσι και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα έμβρυα του 2004 στην κλινική «Γένεσις Αθηνών».

Χαλκιδική: Βάναυσος ξυλοδαρμός 27χρονου Γερμανού τουρίστα σε beach bar - Βίντεο
Οι δύο δράστες, 21 και 25 ετών, ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ερωtικής αντιζηλίας πίσω από την επίθεση.

Λεωφορείο έπεσε σε στάση στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τέσσερις τραυματίες
Αστικό λεωφορείο έπεσε σε στάση όπου περίμενε κόσμος έπειτα από σύγκρουση με δεύτερο λεωφορείο - Οι τραυματίες φέρεται να έχουν υποστεί κατάγματα

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Γεννήθηκαν τρία τιγράκια Σουμάτρας - μόλις 400 έχουν απομείνει στη φύση
Τα δύο αρσενικά και το ένα θηλυκό πέρασαν ήδη την πρώτη κτηνιατρική εξέταση, με μικροτσιπ και τα πρώτα τους εμβόλια.

Ερευνητής της Anthropic παραιτείται: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας εξοντώσει»
Ο επικεφαλής ευθυγράμμισης της Anthropic, Έβαν Χάμπινγκερ, εκτιμά πιθανότητα άνω του 10% για καταστροφή την επόμενη δεκαετία, ενώ ο ερευνητής Τζέικομπ Κόξον παραιτήθηκε καταγγέλλοντας πως οι εταιρείες «παίζουν με τις ζωές μας».

Έκρηξη σε υδροηλεκτρικό σταθμό στην Ελβετία: Αναφορές για πολλούς τραυματίες
Συναγερμός στη λίμνη Ρίτομ, στη νότια Ελβετία, με τις αρχές να διερευνούν αν επλήγη ο παλιός σταθμός ή η νέα εγκατάσταση υπό κατασκευή.

Πλατφόρμα «Συνέπεια»: Στο μικροσκόπιο τα χρέη 3,2 δισ. του Δημοσίου - Πρωταθλητές τα νοσοκομεία
Έως το τέλος του 2026 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο ψηφιακό σύστημα που θα αποκαλύπτει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατικών φορέων προς προμηθευτές, συνταξιούχους και φορολογούμενους.

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισαγωγών σε καναδικό αλκοόλ και μοτοσικλέτες από 29 Σεπτεμβρίου
Η κίνηση Τραμπ έρχεται μέρες μετά τους ανταποδοτικούς δασμούς του Καναδά, ενώ ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποιεί για «κόστος» στην οικονομία της χώρας.

Σήφης Βαλυράκης: Ζητήθηκε η ενοχή των δύο ψαράδων – «Τον εγκατέλειψαν αβοήθητο»
Ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παρέθεσε την ιατροδικαστική έκθεση με 15 κακώσεις στο σώμα του θύματος, πριν η δίκη περάσει στη φάση των αγορεύσεων της υπεράσπισης.

Ταξιτζής βγαλμένος από οσκαρική ταινία - Προσποιήθηκε επιληπτικό σοκ για να γλιτώσει από ληστές
Το βίντεο από το εσωτερικό του οχήματος κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με τον επαγγελματία να επιστρατεύει τις υποκριτικές του ικανότητες την πιο κρίσιμη στιγμή.

Η Θεσσαλία κινδυνεύει να γίνει «Σαχάρα»: Κλιματική αλλαγή, λειψυδρία και πίεση στα υπόγεια νερά απειλούν τον κάμπο
Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προειδοποιεί για μεγαλύτερη διάρκεια, ένταση και εξάπλωση των ξηρών περιόδων

Αγωνία για τον Καρέτσα - Η κατάρρευση στον αγωνιστικό χώρο και τα νεότερα για την υγεία του
Τι συνέβη με τον Καρέτσα στο ματς της Champions League

Καιρός: Πότε θα πέσουν τα πρωτοβρόχια - Ζέστη έως 37 βαθμούς το Σαββατοκύριακο
Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγεί πότε το βαρομετρικό χαμηλό προς την Ιταλία θα φέρει πιο φθινοπωρινές συνθήκες στη χώρα.

Μαρίνα Σταυράκη κατά Γιώργου Πατούλη: «Πού να κατέβεις βρε κακομοίρη;»
Η πρώην σύζυγος του περιφερειάρχη αντέδρασε με αιχμηρό τρόπο σε ανάρτηση για τα μελλοντικά του σχέδια, συνεχίζοντας την κόντρα που ξεκίνησε πρόσφατα.

«O Νετανιάχου γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς 10 ημέρες πριν» – Οργή στο Ισραήλ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φέρεται να ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε τηλεφωνική επικοινωνία 45 λεπτών, ενώ η αντιπολίτευση ζητά άμεση έρευνα.

Πετάχτηκε μπροστά σε αυτοκίνητο και έσωσε κοριτσάκι – Βίντεο με την κίνηση Μεξικανού που κόβει την ανάσα
Ο υπαλλήλος σούπερ μάρκετ βραβεύτηκε από την επιχείρηση

Χανιά: Tουρίστας ζήτησε αποζημίωση από ξενοδοχείο για τσιμπήματα κουνουπιών
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου παρενέβη, και μετά τον έλεγχο ο επισκέπτης δήλωσε πως θα ξανάρθει του χρόνου στο νησί.

FairSquare: Καταγγελία με περισσότερες από 100.000 υπογραφές για τις σχέσεις Ινφαντίνο-Τραμπ
Στο μάτι του κυκλώνα σταθερά ο πρόεδρος της FIFA










