Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα είναι φέτος η 28η Οκτωβρίου ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, στην πόλη των Αθηνών θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών στην εγκύκλιο που εξέδωσε.
Παράλληλα, ο σημαιοστολισμός σύμφωνα με την με αριθμ. 67271/13.10.2020 απόφαση, είναι γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου, ενώ για την πόλη της Θεσσαλονίκης τετραήμερος από την 25η Οκτωβρίου.
Ακόμη, το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, πόλεις και χωριά θα φωταγωγηθούν.
Δοξολογία χωρίς την κυβέρνηση φέτος
Επιπλέον, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η δοξολογία ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο υπεύθυνο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός και τα μέλη της δεν θα παραστούν στη Δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος, ας πούμε ΟΧΙ και στον κορονοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Επιπρόσθετα σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.
Τα αυστηρά μέτρα σε όσες εκδηλώσεις γίνουν
Ακόμη, όσον αφορά τα σχολεία, οι εκδηλώσεις ενόψει του εορτασμού της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ανά τμήμα και θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας:
1. Σε όλες τις σχολικές μονάδες Δ.Ε. κατά την παραμονή της επετείου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις. Για το σχολικό έτος 2020-21 οι εν λόγω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 εντός του κάθε τμήματος. Η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή/ντρια κάθε σχολικής μονάδας στον/στη σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.
2. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) διδακτικών ωρών.
3. Μετά το πέρας του επετειακού εορτασμού, σε κάθε τμήμα θα απονεμηθούν τα αριστεία-βραβεία- οι έπαινοι προσωπικής βελτίωσης και οι ειδικοί έπαινοι στους/στις μαθητές/τριες του σχολικού έτους 2019-20. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, θα μεριμνήσει για τον καθορισμό του τρόπου απονομής των εν λόγω τιμητικών διακρίσεων στους αποφοίτους του σχολικού έτους 2019-20, ώστε να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον covid – 19.
4. Επίσης, λαμβάνεται υπόψιν εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρεται στη μη πραγματοποίηση των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Εξ αυτού απορρέει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προετοιμασίες επιλογής μαθητών για τη συγκρότηση των τμημάτων παρέλασης. Όσον αφορά την εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων κ.α.), θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του covid- 19 που φέρει τίτλο «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα στο σύνολο της επικράτειας προς περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού Covid-19».
Πηγή: http://www.newsit.gr/ellada/28i-oktovriou-parelaseis-giok-kai-ekdiloseis-me-to-stagonometro-o-protofanis-eortasmos-kai-ta-aystira-metra/3129829/
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Αφαντη η κουβέρτα από το ιατρείο σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.
Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο πειστήριο που φαίνεται στη φωτογραφία της γιατρού δεν έχει παραδοθεί στις Αρχές.

Σφοδρή κριτική δέχεται η βραδινή τροπολογία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Αντιδράσεις από Πάνο Λαζαράτο και Θανάση Καμπαγιάννη
Έντονες αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο προκαλεί η ρύθμιση που φέρεται να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιτρέποντας την αναγνώριση χρόνου σπουδών χωρίς κρατική επαναπιστοποίηση.

Τραγωδία στη Βενετία: Νεκρός 25χρονος σε σύγκρουση σκαφών - Αγνοείται η έγκυος σύζυγος
Το αλιευτικό του ζευγαριού χτυπήθηκε από θαλάσσιο ταξί, ενώ οι έρευνες των ιταλικών αρχών διεξάγονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στα θολά νερά.

Γιώργος Μαζωνάκης: Η δήλωση της αδελφής του για τον θάνατό του και το χρονικό στο ιατρείο
Η Μαρία Μαζωνάκη ζητά να αποδοθούν ευθύνες για την απώλεια του τραγουδιστή, ενώ οι Αρχές εξετάζουν λεπτό προς λεπτό τις ενέργειες των γιατρών πριν καταλήξει.

Πολωνία - Ρωσία: Ανταλλαγή απειλών για πόλεμο - Η Μόσχα προειδοποιεί για αφανισμό σε 3 μέρες
Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι μίλησε για αεροπορική υπεροχή του ΝΑΤΟ και καταστροφή των ρωσικών διυλιστηρίων σε έξι εβδομάδες, ενώ το Κρεμλίνο και η Δούμα απάντησαν με προειδοποιήσεις για ολοκληρωτικό και πυρηνικό χτύπημα.

Κορίτσι των «Hooters» και 27χρονος influencer του χώρου των αυτοκινήτων σκοτώθηκαν σε φρικτό τροχαίο με McLaren στην Καλιφόρνια
Η 22χρονη Αλέξις «Λέξι» Κράμερ είχε ταξιδέψει από τη Φλόριντα για να συναντήσει για πρώτη φορά τον Τζέιμς Βερ με τον οποίο είχαν γνωριστεί μέσω Instagram – Εκείνος ήταν ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εβδομαδιαίας έκθεσης αυτοκινήτων στον κόσμο

Κίνα: Συγκλονιστικό βίντεο με γυναίκα που πηδάει από οροφή αυτοκινήτου εν κινήσει μέσα σε σήραγγα
Το αδιανόητο περιστατικό καταγράφηκε από κάμερες σε σήραγγα υψηλής κυκλοφορίας, με τις τοπικές αρχές να ερευνούν τα αίτια της επικίνδυνης πτώσης στο οδόστρωμα.

Αγρότες ανάβουν φωτιές σε διαδηλώσεις κατά του κυβερνητικού προϋπολογισμού στην Ολλανδία
Οι κινητοποιήσεις ξέσπασαν την ίδια ημέρα που ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ παρουσίασε στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2027.

Μητέρα πέθανε από 300 τσιμπήματα μελισσών προστατεύοντας τον 3χρονο γιο της
Η 45χρονη δικαστικός Ογιούκι Ραμίρεζ Μπουρσιάγκα σκέπασε το παιδί με το φούτερ της, ενώ σμήνος μελισσών τραυμάτισε 11 άτομα έξω από αθλητική εκδήλωση στη Ζακατέκας.

Γκουανγκτζόου: 35χρονος μαχαίρωνε γυναίκες, σημάδευε τα μάτια - Συνελήφθη
Η επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας έξω από εστιατόριο στην πανεπιστημιούπολη της περιφέρειας Πανιού, με τους τραυματίες να μη διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

EuroLeague: Καταργείται το αντιαθλητικό φάουλ - Όλες οι αλλαγές στους κανονισμούς
Δύο νέες κατηγορίες παραβάσεων αντικαθιστούν τις αντιαθλητικές επαφές, ενώ αυστηροποιούνται τα κριτήρια για το θέατρο και τα σουτ εν κινήσει.

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα: Ρωσικά πυρηνικά βομβαρδιστικά σηκώθηκαν στην Νορβηγική θάλασσα
Πτήση σε διεθνή εναέριο χώρο ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας ότι τα στρατηγικά αεροσκάφη συνοδεύτηκαν από ξένα καταδιωκτικά

Το βίντεο που σοκάρει τη Γαλλία: Αστυνομικός αρπάζει 29χρονο και τον πετάει με το κεφάλι στο έδαφος - Ο νεαρός πέθανε 13 μέρες μετά
Αρχικά η εισαγγελία δεν συνέδεσε τον θάνατο του 29χρονου Γιουσούφ με τη συμπεριφορά του αστυνομικού αλλά μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο άνοιξε έρευνα για «αχρείαστη βία»

Βρετανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στο Ντόνκαστερ - Δύο νεκροί, τέσσερις τραυματίες
Ο 30χρονος οδηγός του Mitsubishi συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, καθώς η αστυνομία αναζητά μάρτυρες του τροχαίου στο White Rose Way.

«Βλέπει τον άνθρωπο ως θήραμα»: Γιατί το άγριο ζώο που κυκλοφορεί στη Χαλκιδική επιτίθεται σε ανυποψίαστους
Το 2χρονο παιδάκι από τη Σερβία νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο- Συναγερμός στις υπηρεσίες για τον εντοπισμό του ζώου που είναι ή τσακάλι ή λύκος

Τραγωδία στο Μεξικό: Μητέρα πέθανε από τσιμπήματα μελισσών, ενώ προσπάθησε να προστατεύσει τον 3χρονο γιο της
Η 45χρονη δικαστικός μπήκε μπροστά στον γιο της όταν ένα σμήνος μελισσών επιτέθηκε σε πλήθος έξω από αθλητική εκδήλωση – Τον σκέπασε με το φούτερ της και τον έβαλε στο αυτοκίνητο, αλλά η ίδια δέχθηκε περίπου 300 τσιμπήματα

ΗΠΑ: Παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι έχουν όπλα στο Διάστημα – Φόβοι για κλιμάκωση
Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Τρόι Μάινκ αποκάλυψε πως υπάρχει «υλικό έτοιμο για πτήση» για τους διαστημικούς αναχαιτιστές του προγράμματος «Χρυσός Θόλος»

Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας ανασύρθηκε από τον Θερμαϊκό στο Ποσειδώνιο
Ο άνδρας παραμένει αγνώστων στοιχείων, ενώ το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης διέταξε νεκροψία-νεκροτομή για τα αίτια του θανάτου.

Noah Segsy: Πέθανε στα 22 του στην Κύπρο ο γνωστός δημιουργός του OnlyFans
Ο Γερμανός δημιουργός περιεχομένου για ενηλίκους Riccardo Staudt, γνωστός ως Noah Segsy, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα στο Παραλίμνι. Η νεκροτομή έδειξε πνιγμό, ενώ οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του εξακολουθούν να ερευνώνται.

Αποφυλακίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης: «Επιστρέφω στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων»
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής εξήλθε από τις φυλακές Δομοκού και προανήγγειλε την ίδρυση ή συμμετοχή σε νέο πολιτικό σχηματισμό.

Μαρουσάκης: Επικίνδυνη κακοκαιρία σήμερα στα νότια - Προσοχή στην Αττική το απόγευμα
Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό περνά γύρω από την Κρήτη με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έως την Πέμπτη.

Ρωσική φρεγάτα εκτοξεύει φωτοβολίδες σε δανέζικο ελικόπτερο – «Απαράδεκτο», λέει η Δανία
Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις μετά το επεισόδιο σε διεθνή ύδατα ανοικτά των δανέζικων ακτών.

Κηδεία Γιώργου Μαζωνάκη: Σκαρφάλωσαν σε μνήματα στο Γ` Νεκροταφείο για να βλέπουν και τα έσπασαν
Δύο ή τρία άτομα βρέθηκαν πάνω στα μνήματα, τα οποία δεν άντεξαν το βάρος και την πίεση

Δημήτρης Νατσιός: «Πετάξαμε τη μάνα έξω από το σπίτι - Δεν είναι χειραφέτηση, είναι σκλαβιά»
Ο πρόεδρος της Νίκης απέδωσε τα χαμηλά αποτελέσματα της PISA και το δημογραφικό πρόβλημα στην εργασία των μητέρων εκτός σπιτιού.

Τηλεφωνικές απάτες με AI: Κλωνοποιούν τη φωνή σου και παγιδεύουν την οικογένειά σου
Η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί για τη νέα μέθοδο των επιτήδειων, οι οποίοι χρησιμοποιούν σύντομα ηχητικά αποσπάσματα για να στήσουν πειστικές οικογενειακές παγίδες.

Πρώην CEO της Google: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να γίνει «πολύ χειρότερος»
Ο πρώην CEO της Google προειδοποιεί για την ταχύτατη τεχνολογική κάλυψη της Ρωσίας και τη χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι διαθέτουν διαστημικό όπλο σε τροχιά
Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Τρόι Μέινκ συνέδεσε το νέο όπλο με το αμυντικό σύστημα «Χρυσός Θόλος» απέναντι στις ρωσικές και κινεζικές διαστημικές απειλές.

Γιώργος Μαζωνάκης: Κατασχέθηκε χρηματοκιβώτιο από το σπίτι του – Η αντίδραση της οικογένειας
Οι Αρχές προχώρησαν σε έλεγχο της κατοικίας στο πλαίσιο των ερευνών, με τους συγγενείς να εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους για την παραβίαση των προσωπικών του αντικειμένων.

Κέρκυρα: Προφυλακίστηκε ο 51χρονος για τη σεξουαλική κακοποίηση της 8χρονης εγγονής του
Η 28χρονη μητέρα του παιδιού κατέθεσε ότι ο ίδιος την κακοποιούσε σεξουαλικά και εκείνη ως ανήλικη στην Αλβανία, όπου είχε εκτίσει και δύο ποινές φυλάκισης.

Ο Θανάσης Αυγερινός σχολιάζει τις εικόνες στο ιατρείο που πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης – Οι μπηχτές στη Μαρία Καρυστιανού
Ο Θανάσης Αυγερινός ολοκλήρωσε την ανάρτησή του με τη φράση «Ακόμη τρέχω...»

Πρόβα πολέμου: Η Γερμανία στέλνει στρατό στα ανατολικά υπό τον φόβο ρωσικού χτυπήματος
Η Γερμανία σχεδιάζει μόνιμη παρουσία 4.800 στρατιωτών στη Λιθουανία έως το 2027, ενώ ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μιλά για «καθοριστικές εβδομάδες» για την Ευρώπη.

Γιώργος Μαζωνάκης: Ο ταξιτζής που τον μετέφερε στο ιατρείο του Κολωνακίου έλυσε τη σιωπή του
«Έφυγε και για την οικογένειά του και για εμάς», είπε ο οδηγός ταξί που κατέθεσε στην αστυνομία όσα είδε έξω από το ιατρείο του Κολωνακίου.

Πανικός σε πτήση: Γυναίκα γδύθηκε εντελώς και προέβη σε άσεμνες πράξεις μπροστά σε άλλους επιβάτες
Το περιστατικό σημειώθηκε σε πτήση από τη Βαλτιμόρη προς το Μαϊάμι, μόλις ημέρες μετά από άλλο επεισόδιο σε πτήση της ίδιας εταιρείας.

Προσωρινά ελεύθερος ο 41χρονος που κατηγορείται ότι βίασε 9χρονη στον Αλμυρό Βόλου, «έχει υποστεί bullying» λένε οι συνήγοροί του
Ο κατηγορούμενος που φέρεται να θώπευσε την ανήλικη στο μπάνιο του σπιτιού της κατηγορείται για βιασμό, ενώ του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης προσέγγισης της ανήλικης

ΗΠΑ: Τι συμβαίνει φέτος με την ιλαρά; Τρίτος θάνατος στην Πενσυλβάνια από επιπλοκές
Η 40χρονη γυναίκα πέθανε το Σάββατο, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής της κομητείας Τζέφερσον, Γκρεγκ Φουρλόγκ

Συναγερμός για την τιμή του πετρελαίου - Η Σαουδική Αραβία «στερεύει»
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, ενώ αναβλήθηκε κρίσιμη συνάντηση των Κρατών του Κόλπου με το Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: «Η Ελλάδα διέπραξε σφαγές και καταστροφές»
«Η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται», τονίζει η Αθήνα - «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να ενεργήσουν με σοβαρότητα και κοινή λογική», απαντά η Αγκυρα

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο - Αναβάθμιση κατηγοριών
Εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη

Στο νοσοκομείο Χανίων βρέφος 17 ημερών με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, συνελήφθη η 18χρονη μητέρα του
Λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων το βράδυ της Κυριακής διεκομίσθη στην Μονάδα Εντατικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Χανίων

Τουρκία: Κύμα καταστολής με δεκάδες συλλήψεις σε ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και μπαρ
Η επιχείρηση «Η οικογένειά μου είναι ασφαλής» της κυβέρνησης Ερντογάν επεκτάθηκε σε 15 επαρχίες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.










