Αύριο, Δευτέρα, θα γίνει το τέταρτο βήμα χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, καθώς ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, με τα δεδομένα λειτουργίας τους, ωστόσο, να είναι πολύ διαφορετικά.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες έτσι όπως διαμορφώνονται υπό την σκιά του ιού COVID-19, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων υπουργείων. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι πολλές και τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν κρίνονται αναγκαία για την πρόληψη νόσησης και διασποράς του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες και χώροι απασχόλησης όπου μπορεί να υπάρξει έκθεση στον COVID-19 είναι: προμήθεια και παραλαβή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αποθήκευση και μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας, επεξεργασία τροφίμων/προετοιμασία γευμάτων/κουζίνα (back of the store), λάντζα (σημεία πλύσης σκευών), αποστολή προς διανομή (delivery), πωλήσεις/service, προσέλευση και αποχώρηση προσωπικού, ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα στο προσωπικό, επίσκεψη και παραμονή εξωτερικών συνεργείων και συνεργατών / επισκεπτών/φορέων ελέγχου, γραφεία (χρήση κοινών εργαλείων, αντιμετώπιση επισκεπτών), τουαλέτες και χώροι διαλείμματος προσωπικού.
Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
- Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
- Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
- Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
- Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
- Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
- Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης - υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
- Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
- Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.
- Μέριμνα για επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.
- Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).
- Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων.
- Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.
- Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.
- Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.
- Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.
- Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.
«Πυρετώδεις» προετοιμασίες
Οι προετοιμασίες των επιχειρήσεων είναι εντατικές. Απολυμάνσεις, καθαρισμοί, χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό και πρωτίστως τήρηση των αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών, συμπεριλαμβάνονται στις αυστηρές προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταστημάτων εστίασης εδώ και μέρες έχουν πιάσει τη μεζούρα, προκειμένου να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες από τη Δευτέρα και τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο, με βάση το περιεχόμενο τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών.
Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».
Στον κλάδο της εστίασης από την Δευτέρα 25 Μαϊού θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Φρένο στις ενοχλητικές κλήσεις: 50.000 ευρώ αποζημίωση για τηλεφωνικό μάρκετινγκ
Κατώτατη αποζημίωση 10.000 ευρώ ανά παράβαση και σαφές μήνυμα συμμόρφωσης στην αγορά

Νέα απεργία στα θέατρα την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου - Ποιοι εξαιρούνται
Κύριο αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογκών Συμβάσεων Εργασίας

Θλίψη στο Mega: Πέθανε ξαφνικά ο Κώστας Κοσμίδης
Ο 52χρονος «έφυγε» ξαφνικά το βράδυ προδομένος από την καρδιά του

Βόλος: Πιστόλι κρότου εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα, λίγα μέτρα από την ακτή
Το όπλο εντόπισε ιδιώτης στην περιοχή Σουτράλι Αγριάς

Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει: Αυτός θα είναι ο νέος Πλανητάρχης
Ένας YouTuber ρώτησε το Grok

Κατέρρευσε κτίριο της στρατιωτικής αστυνομίας στην Αγία Πετρούπολη
Δύο νεκροί, αναφορές για έκρηξη και αγνοούμενους

Γραμματέας σχολείου στις ΗΠΑ έκανε σeξ με δύο μαθητές, την ξυλοκόπησε ο σύζυγός της όταν την έκανε τσακωτή
Η παντρεμένη γραμματέας με τον έναν εκ των μαθητών έκανε σeξ τουλάχιστον πέντε φορές πριν συλληφθεί

Τόνι Μπλερ: Από πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Senior Advisor στον όμιλο Antenna
Η δήλωση του προέδρου του ομίλου, Θοδωρή Κυριακού, για τη συνεργασία τους

Παρέσυρε και τραυμάτισε με πατίνι καρκινοπαθή γυναίκα στη Λάρισα: Ψάχνει τις κάμερες η κόρη της
Αναλυτικά η καταγγελία

Δολοφονία στις φυλακές Δομοκού: «Δεν ήταν μπροστά ο Αλκέτ Ριζάι»
Το βίντεο που εξετάζουν οι Αρχές

«Το παιδί που χαμογελάει»: Ποιος είναι ο νεαρός στη φωτογραφία των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»

9χρονο αγόρι εγινε ο πρώτος ασθενής που έκανε εγχείρηση για να γίνει ψηλότερο
Δείτε φωτογραφίες

Πέθανε ο εμβληματικός αγωνιστής Jesse Jackson
Ήταν δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ

Με χειροκροτήματα και επευφημίες από εργαζόμενους η έξοδος του ιδιοκτήτη της «Βιολάντα» από τα δικαστήρια
Οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν, μάλιστα, και προς το όχημα, προσπαθώντας να χαιρετίσουν τον εργοδότη τους

Επιδόματα: Ποια πληρώνονται αυτή την εβδομάδα
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας από 16 μέχρι και 20 Φεβρουαρίου

Καιρός: Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες - Σε «Red Code» 4 περιοχές
Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται τις επόμενες ώρες σε περιοχές της χώρας - Οδηγίες προστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Καρυστιανού: «Τοξικολογικές στα παιδιά μας ΔΕΝ έγιναν - Η Εισαγγελέας να κάνει το καθήκον της»
«Αναμένουμε επιτέλους η Εισαγγελέας Λάρισας να κάνει το καθήκον της», τονίζει η Μαρία Καρυστιανού

Ο Youtuber Λόγκαν Πολ πούλησε σπάνια κάρτα Pokemon έναντι 16,5 εκατομμύριων δολαρίων σε δημοπρασία
Η δημοπρασία, η οποία έγινε σε livestream, διήρκεσε 42 ημέρες και έληξε τη Δευτέρα

Πέθανε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντυβάλ
Έφυγε σε ηλικία 95 ετών

Τραγωδία στην Πάτρα: Δύο αδερφές βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους - Τουλάχιστον 4 μέρες ήταν εκεί
Η ειδοποίηση στις Αρχές έγινε από άτομα του περιβάλλοντός τους, με αστυνομικούς να φτάνουν άμεσα στο σημείο

Πέθανε η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ στα 99 της χρόνια
Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ ήταν η πρώτη γυναίκα πρύτανης στη Σορβόνη

Βρέθηκε νεκρός ο 55χρονος που έφυγε από την Χαλκιδική και αγνοούνταν
Τα ίχνη του 55χρονου είχαν εξαφανιστεί από την περασμένη Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου

Μεθυσμένος προκάλεσε χάος σε πτήση της Ryanair, τον απομάκρυνε η αστυνομία (βίντεο)
Η πτήση της 12ης Φεβρουαρίου από τη Μαδρίτη με προορισμό την Ίμπιζα καθυστέρησε δύο ώρες μετά την άρνηση του επιβάτη να υπακούσει τις οδηγίες του πληρώματος

Γερμανία: Τραυματισμένος κορμοράνος ζήτησε βοήθεια από νοσοκομείο... χτυπώντας την πόρτα
Όλα έγιναν το πρωί της Κυριακής στην Βρέμη, όταν ο κορμοράνος βρέθηκε στο νοσοκομείο Klinikum Links der Weser με ένα αγκίστρι ψαρέματος καρφωμένο στο ράμφος του

Σκληρή ρωσική τιμωρία στους λιποτάκτες: Τους δένουν ημίγυμνους σε δέντρα, μέσα στο χιόνι
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει τον ρωσικό στρατό να τιμωρεί σκληρά τους λιποτάκτες στην Ουκρανία, δένοντας τους ημίγυμνους σε δέντρα, μέσα στο χιόνι

Πατέρας Αντώνιος: Την καταδίκη του ζητά η εισαγγελέας στη δίκη για την «Κιβωτό»
Πρότεινε και την ενοχή τεσσάρων κατηγορουμένων για σκληρές τιμωρίες σε φιλοξενούμενα παιδιά

Φυλακές Δομοκού: Πώς έγινε η δολοφονία του βαρυποινίτη στο γραφείο του αρχιφύλακα
Ο αφοπλισμός και η παρουσία του Αλκέτ Ριζάι

Η θάλασσα «βγήκε» στη στεριά στην παραλία Θεσσαλονίκης
H φύση έδειξε τα δόντια της με έναν τρόπο σπάνιο και εντυπωσιακό

Στο εδώλιο ξανά ο Ιμάμογλου για το «πλαστό» πτυχίο: «Θα τρέχουν σαν τα ποντίκια» λέει για τους διώκτες του
Στην απολογία του, ο Ιμάμογλου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κατηγορητήριο γεμάτο ψέματα και συκοφαντίες» και για εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης

Κατέβηκαν από το eBay οι φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή
Η αγγελία αποσύρθηκε, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν το υλικό αγοράστηκε τελικά ή αν κατέβηκε χωρίς να ολοκληρωθεί κάποια συναλλαγή

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χαλάζι
«Πορτοκαλί» ειδοποίηση, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Βράχος 40 τόνων κρέμεται πάνω από σπίτια στο Κατάκολο: Τον συγκρατεί μια ελιά
Ανησυχούν οι κάτοικοι

Νέα απεργία στα ταξί από αύριο: Για πόσες ημέρες δεν θα κυκλοφορούν
Τι ισχύει στην Αττική - Οι λόγοι που κάνουν απεργία οι οδηγοί ταξί

Παρατηρητή στέλνει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ
Σε μία προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ χωρίς όμως να “μπλέξει” η χώρα μας στην επιχείρηση δημιουργίας ενός αντί-ΟΗΕ

Η Ισραηλινή που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας ήταν δημιουργός της διάσημης σειράς «Τεχεράνη»
Βρισκόταν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του τέταρτου κύκλου

Η ιατροδικαστική επιβεβαιώνει τον βιασμό του 17χρονου από δύο φίλους του στη Νίκαια
Οι δράστες του πετούσαν διάφορα αντικείμενα όπως αυγά και ξύδι, τον χλεύαζαν και τον βιντεοσκοπούσαν

Εκτροχιάστηκε τρένο στην Ελβετία: Χιονοστιβάδα χτύπησε τη σιδηροδρομική γραμμή
Πληροφορίες για τραυματίες

Ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ στον Πειραιά
Ένα άτομο με καλυμμένα χαρακτηριστικά και απειλή όπλου ακινητοποίησε τους υπαλλήλους

Σοβαρό τροχαίο στα Σπάτα: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε διπλή ξύλινη κολώνα της ΔΕΗ, δείτε εικόνες
Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Τέλος το τσάμπα πάρκινγκ στα σούπερ μάρκετ: Με αντίτιμο και χρονικό όριο η στάθμευση
Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που το υπερβεί.










