
Αύριο, Δευτέρα, θα γίνει το τέταρτο βήμα χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, καθώς ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, με τα δεδομένα λειτουργίας τους, ωστόσο, να είναι πολύ διαφορετικά.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες έτσι όπως διαμορφώνονται υπό την σκιά του ιού COVID-19, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων υπουργείων. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι πολλές και τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν κρίνονται αναγκαία για την πρόληψη νόσησης και διασποράς του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες και χώροι απασχόλησης όπου μπορεί να υπάρξει έκθεση στον COVID-19 είναι: προμήθεια και παραλαβή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αποθήκευση και μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας, επεξεργασία τροφίμων/προετοιμασία γευμάτων/κουζίνα (back of the store), λάντζα (σημεία πλύσης σκευών), αποστολή προς διανομή (delivery), πωλήσεις/service, προσέλευση και αποχώρηση προσωπικού, ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα στο προσωπικό, επίσκεψη και παραμονή εξωτερικών συνεργείων και συνεργατών / επισκεπτών/φορέων ελέγχου, γραφεία (χρήση κοινών εργαλείων, αντιμετώπιση επισκεπτών), τουαλέτες και χώροι διαλείμματος προσωπικού.
Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
- Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
- Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
- Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
- Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
- Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
- Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης - υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
- Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
- Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.
- Μέριμνα για επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.
- Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).
- Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων.
- Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.
- Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.
- Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.
- Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.
- Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.
«Πυρετώδεις» προετοιμασίες
Οι προετοιμασίες των επιχειρήσεων είναι εντατικές. Απολυμάνσεις, καθαρισμοί, χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό και πρωτίστως τήρηση των αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών, συμπεριλαμβάνονται στις αυστηρές προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταστημάτων εστίασης εδώ και μέρες έχουν πιάσει τη μεζούρα, προκειμένου να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες από τη Δευτέρα και τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο, με βάση το περιεχόμενο τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών.
Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».
Στον κλάδο της εστίασης από την Δευτέρα 25 Μαϊού θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Ο Μασκ ανακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος – «Το America Party σχηματίζεται για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας»
Η χώρα μας χρειάζεται μια εναλλακτική στο μονοκομματικό σύστημα Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών, ώστε ο λαός να έχει πραγματικά φωνή» δηλώνει

Μετά τον τετραήμερο καύσωνα με τα 40αρια έρχονται θυελλώδεις άνεμοι – Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές
Αποπνικτική θα είναι η κατάσταση τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Συνελήφθη 43χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς στο Ρέθυμνο
Ο 43χρονος δεν παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανακάλυψη των δραστών που προέβησαν στη ρίψη των άσκοπων πυροβολισμών στην αυλή του σπιτιού του

Φονικές πλημμύρες στο Τέξας: Μάχη με τον χρόνο για τις αγνοούμενες κατασκηνώτριες- Νεκρά 9 παιδιά
Δύο από τα μικρότερα κορίτσια της κατασκήνωσης που παρασύρθηκε από τα νερά βρέθηκαν νεκρά, αυξάνοντας τους φόβους για την τύχη των υπολοίπων

Ελευσίνα: Σύλληψη 31χρονου που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη - Τον έψαχναν από το 2021
Ο 31χρονος παρουσίαζε την ανήλικη κοπέλα ως ενήλικη

Πανικός σε πτήση της Ryanair από λάθος συναγερμό για φωτιά: Επιβάτες πήδηξαν από το φτερό
18 τραυματίστηκαν - Δείτε βίντεο

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το θύμα που ήταν 43 ετών και πατέρας δύο παιδιών

Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή
Φέρεται να της ζήτησε 10.000 ευρώ για να μη γράφει δυσμενή σχόλια για την ίδια στο μέσο που κατέχει - Συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα

16χρονος τραυματίστηκε από την προπέλα σκάφους με χειριστή τον πατέρα του στη Χαλκιδική
Συνελήφθη ο πατέρας για σωματική βλάβη από αμέλεια

Συνελήφθη 50χρονος στην Αρκαδία που επέδειξε τα γεννητικά του όργανα σε 13χρονη κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης
Ο 50χρονος φέρεται να προσέγγισε την κοπέλα μέσω social media - Πριν δύο μέρες προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος μιας γυναίκας οδηγού ταξί

Καιρός: Πότε αρχίζει το κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα - Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές
Ποιες περιοχές θα «βράσουν» με θερμοκρασίες ανώ των 40 βαθμών - Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

Ομαδικός βιασμός στο Κερατσίνι: «Ήμουν γεμάτη αίματα και με απείλησαν να μην μιλήσω» λέει η 14χρονη
Το θύμα του ομαδικού βιασμού στο Κερατσίνι περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στα χέρια των βιαστών της

Βίντεο: Ρίγη συγκίνησης στη συναυλία των Οasis στο Κάρντιφ, αφιέρωσαν το «Live Forever» στον αδικοχαμένο Ζότα
To θρυλικό συγκρότημα, την πρώτη νύχτα της επανένωσής του, απέτισε φόρο τιμής στον επιθετικό της Λίβερπουλ που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Πέθανε σε ηλικία 56 ετών ο ηθοποιός του Nip/Tuck Τζούλιαν ΜακΜάχον

«Η Χαμάς απάντησε θετικά στην αμερικανική πρόταση κατάπαυσης του πυρός», λέει το Reuters
Φέρεται να ζήτησε μερικές τροποποιήσεις

Πακιστάν: Λιοντάρι πήδηξε μάντρα και επιτέθηκε σε γυναίκα και παιδιά
Ένα εξημερωμένο λιοντάρι ξέφυγε από τους ιδιοκτήτες του, κυνήγησε και επιτέθηκε σε μία γυναίκα και τα ανήλικα παιδιά της, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη Λαχώρη, στο ανατολικό Πακιστάν.

Καταδίωξη και τραυματισμοί αστυνομικών στα Φιλιατρά - Ρομά εμβόλισαν περιπολικό μετά από διάρρηξη
Συνελήφθη ένας Ρομά και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί

Η Κίνα εκπαιδεύει ήδη τους «στρατιώτες του μέλλοντος» - Πολεμιστές «υβρίδια»
Το Πεκίνο προσανατολίζεται στη δημιουργία υπερ-πολεμιστών που συνδυάζουν τις ανθρώπινες δυνατότητες με την τεχνολογία

Τόμας Πάρτεϊ: Κατηγορείται για πέντε βιασμούς και σeξουαλική επίθεση ο πρώην σταρ της Αρσεναλ
Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στον 32χρονο για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε το 2021 και το 2022

Έγκλημα στην Αγία Παρασκευή - Πυροβόλησαν άντρα, διέφυγε πεζός ο δράστης
Σπεύδουν οι Αρχές στο σημείο όπου έγινε η δολοφονία

Χαμόγελο του Παιδιού για τον ομαδικό βιασμό της ανήλικης: Η κλήση από πολίτη που έσωσε το παιδί
Τι αναφέρει η οργάνωση για τη φρικώδη υπόθεση

Ο Μάικλ Μάντσεν είχε κάνει ιατρικές εξετάσεις λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του: Δεν είχε βρεθεί κανένα πρόβλημα
«Ήταν στην καλύτερη φυσική κατάσταση που είχε όλο τον χρόνο», δήλωσε ο στενός φίλος του ηθοποιού που τον βρήκε νεκρό στο κρεβάτι του

Shein: Πρόστιμο - ρεκόρ €40 εκατ. στη Γαλλία για παραπλανητικές εκπτώσεις και περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς
Η κινεζική πλατφόρμα fast fashion τιμωρήθηκε για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και ψευδείς δηλώσεις περί «οικολογικής ευθύνης»

Φυλάκιση Ιμάμογλου έως 8 έτη και 9 μήνες προτείνει η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης
Το εισαγγελικό αίτημα για τον Εκρέμ Ιμάμογλου σχετίζεται με την υπόθεση του φερόμενου πλαστού διπλώματος

Μετρό: Ξεκινά αύριο Σάββατο η πιλοτική 24ωρη λειτουργία
Αναλυτικά οι συχνότητες των δρομολογίων

Κρήτη: 23χρονος μπήκε σε λάθος δωμάτιο και κατηγορείται για βιασμό 22χρονου
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός Πορτογάλος βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, ενώ φέρεται να υποστήριξε πως μπέρδεψε τα δωμάτια

Σε ύφεση η φωτιά στο Κορωπί: Ζημιές σε σπίτια και υποδομές
Η φωτιά στο Κορωπί ξέσπασε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιές

Πώς θα επιστραφούν οι παράνομες επιδοτήσεις που έλαβαν χιλιάδες αγρότες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ
Τι προβλέπουν οι Εκτελεστικοί Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιοι φορείς της χώρας μας θα κινητοποιηθούν άμεσα για την είσπραξη των χρημάτων

Καιρός: Ο θερμικός θόλος στρέφεται προς τη χώρα μας
Έρχεται «καυτό» τετραήμερο με 43άρια

Πειραιάς – Ο σοκαριστικός διάλογος της 14χρονης με τον βιαστή
«Θα σε πάω κάπου για να συζητήσουμε»

Οδηγός χωρίς δίπλωμα παραβίασε STOP και συγκρούστηκε με όχημα – Ακρωτηριάστηκε 53χρονη εργαζόμενη στην Κάτω Αχαΐα
Ο 63χρονος οδηγός του ΙΧ παραβίασε το STOP και συγκρούστηκε με όχημα του «Βοήθεια στο Σπίτι» - Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε την 53χρονη

Πέθανε ο Μάικλ Μάντσεν
Στη σπουδαία καριέρα του, που ξεπέρασε τα 40 χρόνια, ο Μάικλ Μάντσεν συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες

Μαίνεται η φωτιά στην Ιεράπετρα: Διάσπαρτες εστίες σε Φέρμα, Αχλιά και Κουτσουνάρι
Στην περιοχή που πλήττεται από την πυρκαγιά για περισσότερες από 24ωρες επιχειρούν 230 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων, 46 οχήματα και δέκα εναέρια μέσα που θα συνεχίσουν να κάνουν ρίψεις νερού μέχρι πριν νυχτώσει

«Κόλαφος» ο Ιβανίσεβιτς για Τσιτσιπά: «Δεν έχω ξαναδεί πιο αγύμναστο παίκτη...»
O νέος προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά με λίγα λόγια εξήγησε σε μέσο της Σερβίας την πτώση του Έλληνα τενίστα

Φωτιά στη Ραφήνα: «Δύσκολες οι επόμενες ώρες» – 51 πολίτες απομακρύνθηκαν την τελευταία στιγμή
«Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ δύσκολες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, για τη μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Αττική

Κυριακή Γρίβα: Ο δολοφόνος της την είχε μηνύσει το 2020! – «Φοβάμαι για τη ζωή μου»
Τι είχε καταθέσει στις Αρχές

Φωτιά στη Ραφήνα: Πυκνός μαύρος καπνός έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος - Δείτε βίντεο
Δύσκολη η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, με τους πυκνούς καπνούς από την πυρκαγιά να έχουν φτάσει έως το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας

Την κυνηγούσε με ψαλίδι στους δρόμους της Αμαλιάδας και την κάρφωσε στην πλάτη
Συνελήφθη η δράστιδα - Αφού αποπειράθηκε να κόψει τα μαλλιά της νεαρής της κάρφωσε το ψαλίδι στην πλάτη

Αποφυλακίζονται Παναγιώταρος και Παππάς
Τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί οροί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα

Φωτιά στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ύψος της Καλλιτεχνούπολης - Μήνυμα του 112 για εκκένωση τριών οικισμών
Καίει χαμηλή βλάστηση - Επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα
