Mια φωνή που αντικατοπτρίζει κάθε καλό που κρύβει η γενιά μας
Λίλα Μπακλέση: Tο φινάλε της Μενίτας, η αγάπη, το θέατρο και η «Βίλα»
Λίλα Μπακλέση: Tο φινάλε της Μενίτας, η αγάπη, το θέατρο και η «Βίλα» - Mια φωνή που αντικατοπτρίζει κάθε καλό που κρύβει η γενιά μας

Η Λίλα Μπακλέση έγινε γνωστή το 2014, μέσα από τον ρόλο της Έλλης στο «Ταμάμ», 7 χρόνια αργότερα έχει εξελιχθεί σε μια ταλαντούχα ηθοποιό, που αφουγκράζεται το ρεύμα της νέας γενιάς και σε μια ισχυρή φωνή υπερ της αγάπης, της ισότητας και ενσυναίσθησης.

Τα τελευταία 4 χρόνια ενσαρκώνει την «Μενίτα», δίπλα στον αγαπημένο της «Νικολή», τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, στην παράσταση «Οι κάτω από τα αστέρια», δίνοντας ζωή σε όλους τους παλιούς μας έρωτές που δεν προλάβαμε να ζήσουμε. Μαζί τους ξαναερωτευόμαστε αληθινά και κατά μεσοίς του χειμώνα χανόμαστε σε ένα νησιώτικο καλοκαίρι, μια γελώντας και μία κλαίγοντας. Το έργο ολοκληρώνεται σε 4 μόλις παραστάσεις, παίρνοντας παράταση μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι.

Αυτή η παράσταση ήταν και το έναυσμα της συζήτησης μας με την Λίλα.

Για εμένα η Λίλα Μπακλέση είναι μια φωνή που αντικατοπτρίζει κάθε καλό που κρύβει η γενιά μας. Για τον συνάδελφό και φίλο της, Κωνσταντίνο Μπιμπή, η Λίλα είναι μαγική, σκληρή και συναρπαστική.

Τι σε έκανε να αποφασίσεις να γίνει ηθοποιός, τι άναψε την φλόγα; Νιώθεις ότι μέσα από τους ρόλους ακουμπάς περισσότερο τους ανθρώπους;

Η αλήθεια είναι ότι η περιέργεια μου σε σχέση με την ανθρώπινη φύση με κίνησε στο να γίνω ηθοποιός. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη αν καθημερινά ακουμπάω κάποιους ανθρώπους, νομίζω ότι αν κάποιος είναι ανοιχτός και θέλει να μετακινηθεί, όταν έρχεται στο θέατρο ή όταν βλέπει μια ταινία ή μια σειρά τότε θα συμβεί αυτό. 

Σίγουρα όμως, από την απέναντι πλευρά, αυτή του ηθοποιού, μπορώ να σου πω ότι κάνοντας έναν ρόλο, παράλληλα προσπαθώ να τον αγαπήσω παρά τις αδυναμίες του. Για να κάνεις έναν ρόλο πρέπει πρώτα να τον αγαπήσεις. Το ίδιο προσπαθώ να κάνω και με τους ανθρώπους.

Ποια είναι η Λίλα Μπακλέση, τι την συγκινεί, τι την θυμώνει, τι την γεμίζει, για τι παλεύει, ποιος είναι ο σκοπός της;

Με θυμώνουν κάποια πράγματα στην ελληνική πραγματικότητα – κυρίως η αναλγησία σε διάφορες υπηρεσίες.

Με διαλύει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και παλεύω όσο μπορώ να το αλλάξει αυτό σιγά-σιγά.

Με συγκινεί η καλοσύνη των ανθρώπων και πιστεύω πολύ σε αυτούς. Όσο και αν πολλές φορές απογοητεύομαι ακόμα πιστεύω στους ανθρώπους είναι η αλήθεια, θέλω να πιστεύω. Τον σκοπό τον έχω χάσει λίγο αυτή την περίοδο, προσπαθώ απλά να βγάλω την κάθε μέρα.

Με γεμίζουν όμως, πολλά πράγματα, με γεμίζει η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η παράσταση που θα παίξω το βράδυ, οι συνεργασίες, μια ταινία που θα δω, μια συζήτηση με τους φίλους μου, ο αδερφός μου που έχει έρθει να με δει. Με γεμίζει γενικά το να μπορώ να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου ανθρώπους.

Και φυσικά με γεμίζουν τα ταξίδια, όταν μπορούμε να τα κάνουμε. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς μου στόχους, το να μπορώ να δουλεύω αρκετά αλλά να έχω και κάποια μεγάλα κενά για να ταξιδεύω.

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση που ρίχνει αυλαία μετά από 4 χρόνια, «οι κάτω από τα αστέρια», πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας για τους ανθρώπους, προσωπικά και κοινωνικά; Μας κινεί ή μας σταματά;

Ο έρωτας δεν νομίζω ότι μας σταματά, αντίθετα υποθέτω πως είναι κινητήριος δύναμη για όλους μας. Ωστόσο, θα πρέπει σαν κοινωνία να ξανά μάθουμε το τι σημαίνει η υγιής έκφραση του έρωτα. Γιατί μάλλον είναι αρκετοί άνθρωποι που δεν το έμαθαν ποτέ.

Θέλω να μου μιλήσεις για τον αγαπημένο σου ρόλο.

Μου είναι πολύ δύσκολο να πρέπει να επιλέξω έναν χαρακτήρα. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική. Παίζω 4 χρόνια τους «κάτω από τα αστέρια» και κάπως έχουμε μεγαλώσει μαζί με τον «Νικολή» και την «Μενίτα». Είμαι πολύ συνδεδεμένη και με το έργο και με αυτόν τον χαρακτήρα.

Και η νέα παράσταση που ξεκινήσαμε με την Νατάσα Εξηνταβελώνη και την Αγγελική Πασπαλιάρη, η «Βίλα» είναι ένα πολύ αγαπημένο μου έργο. Πρόκειται για μια παράσταση που δίνει τον λόγο στις γυναίκες που βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Χιλή. Κάθε φορά που ανεβαίνουμε με τα κορίτσια στη σκηνή, νιώθω ότι διαπραγματευόμαστε κάποια πράγματα για την ιστορική μνήμη και για το τραύμα που έχω πολύ ανάγκη να τα εκφράσω.

Νομίζω ότι αυτά που διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακουστούν αυτή ακριβώς την περίοδο στην Ελλάδα.

Επέλεξα να γίνω ηθοποιός γιατί νιώθω...

Γιατί νιώθω ότι δεν αντέχω να μην είμαι. Γιατί δοκίμασα και άλλα πράγματα και νομίζω ότι πρέπει να γίνεις ηθοποιός αν… δεν μπορείς να μην το κάνεις αυτό, αν το έχεις μέσα σου. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ και σε προσωπικό επίπεδο και σε κοινωνικό, όλες οι εκφάνσεις του επαγγέλματος.

Υπάρχουν πολλές εκφάνσεις, υπάρχει η δουλειά που μπορείς να κάνεις με παιδιά και εφήβους σε εκπαιδευτικά προγράμματα, η δουλειά που μπορείς να κάνεις με ανθρώπους που διαχειρίζονται το τραύμα, μέσω της δραματοθεραπείας. Είναι πάρα πολλά. Και φυσικά θέατρο, κινηματογράφος και τηλεόραση.

Τι νιώθεις τη στιγμή που πατάς στο σανίδι, σταματά η Λίλα, γίνεσαι κάποια άλλη;

Πάντα εγώ είμαι, πάντα είναι η Λίλα. Είναι η δική μου φωνή, το δικό μου σώμα, κάτι από μένα φέρω πάντα.

Μπορεί το #metoo να έλαμψε στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά η πατριαρχία και τα κοινωνικά στερεότυπα είναι εδώ και το βλέπουμε συνεχώς (γυναικοκτονίες κλπ). Πιστεύεις στην ελπίδα για την κοινωνία;

Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι δεν υπάρχει ελπίδα, γιατί δεν θα σηκώνομαι το πρωί από το κρεβάτι. Πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε πολύ μεγάλο αγώνα. Συζητώντας με ανθρώπους που δεν είναι το χώρο, οι οποίοι έπεσαν από τα σύννεφα με κάποια πράγματα που άκουσαν όλο αυτό το διάστημα, προσπαθώ να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου και να τους πω ότι μην πέφτετε από τα σύννεφα. Αυτά γίνονται και στις εταιρείες με μηχανικούς και στα νοσοκομεία με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες. Γίνονται παντού.

Στη δική μας περίπτωση, των καλλιτεχνών, είναι απλά πιο εύκολο να πάρουμε τηλεοπτικό χρόνο. Για παράδειγμα, αν αυτή τη στιγμή υφίσταται κακοποίηση μια γυναίκα που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο ή μια γιατρός στο Σωτηρία είναι πιο δύσκολο να το δημοσιεύσει στην τηλεόραση, από ότι μια γυναίκα που εργάζεται μπροστά από τα φώτα. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν από τη ρίζα τους.

Πρέπει να αλλάξουν αρχικά τα πράγματα στην εκπαίδευση, να αλλάξουμε και εμείς ως κοινωνία. Βλέπω ότι στον κύκλο μου αλλάζουν πράγματα, θέλω να πιστεύω ότι αλλάζουν και σε ένα ευρύτερο κύκλο. Είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και έχουμε ευθύνη.

Η μεγαλύτερη ευχή σου για το μέλλον.

Να ξεμπερδέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται με τον φίλο-εχθρό κορωνοϊό, να αγαπάμε περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας, να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και να βλέπουμε θέατρο και κινηματογράφο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ
Tο akous.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά στις κατηγορίες για όσα είπε για την 24χρονη

Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά στις κατηγορίες για όσα είπε για την 24χρονη

Για την καταγγελία βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη 

Συγκλονίζει η κατάθεση της 14χρονης για τον 32χρονο: Με βίασε, πόνεσα πολύ, μου χάλασε την εφηβεία μου

Συγκλονίζει η κατάθεση της 14χρονης για τον 32χρονο: Με βίασε, πόνεσα πολύ, μου χάλασε την εφηβεία μου

«Μου έβγαλε την μπλούζα και μου χάιδεψε το στήθος» 

Η πρώτη ανάρτηση της Κατερίνας Μονογυιού μετά τον θάνατο του αδερφού της

Η πρώτη ανάρτηση της Κατερίνας Μονογυιού μετά τον θάνατο του αδερφού της

«Σεμνά και σε στενό κύκλο η κηδεία» 

Ένα αστέρι 13.5 δισεκατομμυρίων ετών: Είναι η αρχή του σύπμαντος;

Ένα αστέρι 13.5 δισεκατομμυρίων ετών: Είναι η αρχή του σύπμαντος;

Βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο μας 

Είναι ο Joaquin Phoenix μέλος αίρεσης;

Είναι ο Joaquin Phoenix μέλος αίρεσης;

Για περισσότερο από μια δεκαετία ο ηθοποιός ήταν μέλος των «Παιδιών του Θεού» 

Η ιστορία της Adalia Rose Williams που μας συγκλόνισε από την πρώτη στιγμή

Η ιστορία της Adalia Rose Williams που μας συγκλόνισε από την πρώτη στιγμή

Πέθανε η σταρ του YouTube που έπασχε από τη νόσο Benjamin Button 

Θεσσαλονίκη: Από που μπορεί να προέρχεται ο απόκοσμος ήχος

Θεσσαλονίκη: Από που μπορεί να προέρχεται ο απόκοσμος ήχος

Συνεχίζεται το θρίλερ 

Ποιο είναι το πιο στοιχειωμένο μέρος του πλανήτη;

Ποιο είναι το πιο στοιχειωμένο μέρος του πλανήτη;

«Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι είδαν μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά να επιπλέει» 

Ηλεία: Τραγωδία με 32χρονο που αυτοκτόνησε λόγω ερωτiκής απογοήτευσης

Ηλεία: Τραγωδία με 32χρονο που αυτοκτόνησε λόγω ερωτiκής απογοήτευσης

Τις προηγούμενες ημέρες απειλούσε να αυτοκτονήσει επειδή η πρώην σύντροφός του δεν επιθυμούσε να συνάψει ξανά σχέση μαζί του 

Στο emvolio.gov.gr θα βλέπουν το πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι άνω των 60

Στο emvolio.gov.gr θα βλέπουν το πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι άνω των 60

Πώς μπορούν να κάνουν ένσταση 

Coca Cola 3E: Καμία σχέση με πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση βιασμού

Coca Cola 3E: Καμία σχέση με πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση βιασμού

Στη Θεσσαλονίκη 

Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

«Λάθος» ότι έρχεται η άνοιξη και τελειώνουμε δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Delta είναι ακόμα εδώ και οι ΜΕΘ γεμάτες 

Σοκ στη Ζάκυνθο: 17χρονος πυροβόλησε κατά λάθος συμμαθητή του με καραμπίνα

Σοκ στη Ζάκυνθο: 17χρονος πυροβόλησε κατά λάθος συμμαθητή του με καραμπίνα

Συνελήφθη πατέρας και γιος.  

Συγκλονίζει η ιστορία της 24χρονης που έπεσε θύμα βιασμού

Συγκλονίζει η ιστορία της 24χρονης που έπεσε θύμα βιασμού

Τα τραγικά «χτυπήματα» της μοίρας 

Ποιος πρόδωσε την Αννα Φρανκ; Έρευνα οδηγεί σε ύποπτο - «έκπληξη»

Ποιος πρόδωσε την Αννα Φρανκ; Έρευνα οδηγεί σε ύποπτο - «έκπληξη»

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από 75 χρόνια ερευνών 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο Βελιγράδι - Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο Βελιγράδι - Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο

Οι Σέρβοι στηρίζουν τον διεθνής φήμης τενίστα τους 

Αμπου Ντάμπι: Εκρήξεις στο αεροδρόμιο – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Αμπου Ντάμπι: Εκρήξεις στο αεροδρόμιο – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Οι αντάρτες Χούτι έλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο 

Καραμπόλα στον Κηφισό – Ουρά χιλιομέτρων στο ρεύμα προς Πειραιά

Καραμπόλα στον Κηφισό – Ουρά χιλιομέτρων στο ρεύμα προς Πειραιά

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που το ένα αυτοκίνητο έκανε στροφή 180 μοιρών 

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Δεύτερο πρόσωπο αναγνώρισε η 24χρονη

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Δεύτερο πρόσωπο αναγνώρισε η 24χρονη

Τι βρέθηκε στο δωμάτιο ενός εκ των φερόμενων δραστών 

Μεγάλωσε τις ανισότητες η πανδημία: Οι 10 πλουσιότεροι διπλασίασαν την περιουσία τους

Μεγάλωσε τις ανισότητες η πανδημία: Οι 10 πλουσιότεροι διπλασίασαν την περιουσία τους

Πιο φτωχό το 99% των ανθρώπων 

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο 

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για το Πάσχα

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για το Πάσχα

Εφιστούν την προσοχή οι επιστήμονες 

«Ντρέπομαι, να σαπίσεις στη φυλακή» το μήνυμα της κόρης του 48χρονου που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του

«Ντρέπομαι, να σαπίσεις στη φυλακή» το μήνυμα της κόρης του 48χρονου που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του

Μία ανάρτηση της κόρης του θύτη, συγκλονίζει την κοινή γνώμη 

Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Τρομάρα

Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Τρομάρα

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του 

Θεσσαλονίκη: Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Θεσσαλονίκη: Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Τι εξετάζουν οι αρχές 

Λέκκας για σεισμούς στη χώρα: Πιθανόν να είμαστε σε έξαρση

Λέκκας για σεισμούς στη χώρα: Πιθανόν να είμαστε σε έξαρση

Έντονη η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα 

Πάμε για πολικές θερμοκρασίες: Τι είναι το φαινόμενο του αεροχειμάρρου και πού θα «χτυπήσει»

Πάμε για πολικές θερμοκρασίες: Τι είναι το φαινόμενο του αεροχειμάρρου και πού θα «χτυπήσει»

Ο καιρός θα «αγριέψει» πολύ τις επόμενες ημέρες, και, μάλιστα, σε διαφορετικές φάσεις.  

Ρόδος: Οικοδόμος ανάγκαζε ανήλικες να ερωτοτροπούν μεταξύ τους

Ρόδος: Οικοδόμος ανάγκαζε ανήλικες να ερωτοτροπούν μεταξύ τους

Μέσα στο αυτοκίνητό του και τις βιντεοσκοπούσε 

Αργυρούπολη: Την έδειρε τόσο που νόμιζαν ότι ήταν θύμα τροχαίου

Αργυρούπολη: Την έδειρε τόσο που νόμιζαν ότι ήταν θύμα τροχαίου

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις - Άκρως επικίνδυνος ο δράστης 

Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα σε διαμέρισμα

Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα σε διαμέρισμα

Στη ΜΕΘ με κορωνοϊό ο αδελφός τους που διέμενε μαζί τους 

Καταγγελία για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση

Καταγγελία για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση

Δεν σταματούν οι αποκαλύψεις 

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του 

Μετάλλαξη Omicron: Ποια συμπτώματα έχουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι

Μετάλλαξη Omicron: Ποια συμπτώματα έχουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι

Με άλλη συμπτωματολογία εμφανίζεται η μετάλλαξη Omicron στους εμβολιασμένους και με άλλη στους ανεμβολίαστους  

Aποκάλυψη ΣΟΚ: Σε ανάκληση ήταν η Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού

Aποκάλυψη ΣΟΚ: Σε ανάκληση ήταν η Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού

H ίδια η Ferrari είχε κάνει μία σημαντική ανάκληση για πρόβλημα στη δεξαμενή καυσίμου το 2019 

Αυτός είναι το «τέρας» της Αργυρούπολης που ξυλοκόπησε την σύντροφο του

Αυτός είναι το «τέρας» της Αργυρούπολης που ξυλοκόπησε την σύντροφο του

Έχει παντρευτεί και έχει χωρίσει 3 φορές ενώ έχει και 4 παιδιά  

Από ποιους διάσημους έχει ζητήσει αυτόγραφο ο Keanu Reeves

Από ποιους διάσημους έχει ζητήσει αυτόγραφο ο Keanu Reeves

Το ένα ισχυρίζεται πως δεν ήταν για εκείνον... αλλά για έναν φίλο 

Που βρίσκεται το πιο ακριβό «αυγό» στον κόσμο

Που βρίσκεται το πιο ακριβό «αυγό» στον κόσμο

Το συγκεκριμένο αυγό Faberge ήταν στην λίστα των «χαμένων αυγών» μέχρι και το 2014 

To φάντασμα της Teresita βοήθησε στο να διαλευκανθεί η δολοφονία της

To φάντασμα της Teresita βοήθησε στο να διαλευκανθεί η δολοφονία της

Η ιστορία της έγινε και βιβλίο 

Καταγγελία βιασμού 24χρονης: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

Καταγγελία βιασμού 24χρονης: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

Έχει σχηματιστεί δικογραφία 

Θετική στον κορωνοϊό και η Έφη Αχτσιόγλου

Θετική στον κορωνοϊό και η Έφη Αχτσιόγλου

«Μετά από επτά μέρες τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν»  © Copyright 2022 - All right reserved. Licensed by AEPI
Made in Nextweb with E-Radio Services