Συμπληρώθηκαν 10 ακριβώς χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Δαλιανίδη στις 16 Οκτωβρίου του 2010.
Η Finos Film θέλησε να τιμήσει τον ταλαντούχο σκηνοθέτη και «μετρ» του ελληνικού μιούζικαλ, με ένα εντυπωσιακό, μικρό αφιέρωμα με αποσπάσματα από τις ταινίες που έχουν την σφραγίδα του.
Η συνεργασία του Γιάννη Δαλιανίδη με τη Finos Film άρχισε το 1961 με τον «Κατήφορο». Ταινία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και εκτίναξε την καριέρα του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το μιούζικαλ, είδος στο οποίο διακρίθηκε.
«Ξεκίνησε ως χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός στο μουσικό θέατρο. Αυτές οι ρίζες των ώθησαν να ξεδιπλώσει το σκηνοθετικό του ταλέντο και να ταυτίσει το όνομά του με το «μιούζικαλ».
Η προσφορά του Γιάννη Δαλιανίδη στον ελληνικό κινηματογράφο είναι ανεκτίμητη και δεν περιορίζεται μόνο στα μιούζικαλ και τις μουσικές κωμωδίες. Με το πολύπλευρο και εξαιρετικά παραγωγικό ταλέντο του, έβαλε την δική του ξεχωριστή σφραγίδα στον μαγικό κόσμο της μεγάλης οθόνης, τόσο σε κωμωδίες όσο και σε δράματα.
Σήμερα, που συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατό του, θυμόμαστε τις πιο χαρούμενες στιγμές του, μέσα από ένα σύντομο πέρασμα στα μιούζικαλ που άφησαν εποχή: «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» (1962), «Κάτι να Καίει» (1964), «Κορίτσια για Φίλημα» (1965), «Ραντεβού στον Αέρα» (1966), «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» (1967), «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» (1968) και «Γοργόνες και Μάγκες»», γράφει στην ανάρτησή της η Finos Film.
Σαν σήμερα (16/10) πριν από 10 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο «μετρ» του ελληνικού μιούζικαλ, ο Γιάννης Δαλιανίδης και η Finos Film ετοίμασε ένα εντυπωσιακό, μικρό αφιέρωμα με αποσπάσματα από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που λατρέψαμε.
Σε ένα βίντεο μόλις 45 δευτερολέπτων, που δημοσίευσε στα social media, η Finos Film παραθέτει σκηνές, μουσικές, ατάκες που αγαπήσαμε από ταινίες που φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Δαλιανίδη.
Γιάννης Δαλιανίδης - Βιογραφικό
Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν εμβληματική φυσιογνωμία του Ελληνικού Κiνηματογράφου και της Φίνος Φιλμ. Ταλαντούχος, ευρηματικός, διαισθητικός, τολμηρός και πρωτοπόρος, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως σεναριογράφος. Η συμβολή του στο εγχώριο σινεμά, στα δοξασμένα χρόνια του ΄60, ήταν άλλες φορές καταλυτική και άλλες καθοριστική. Ήταν ο μετρ των μιούζικαλ και της μουσικής κωμωδίας, αφού κατάφερε με πενιχρά μέσα να γυρίσει θεαματικές ταινίες σε αυτά τα είδη, που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες ξένες. Τόλμησε να γράψει σενάρια και να τα αποδώσει σε θρυλικά πλέον έργα, με τα οποία έφερε τον νεορεαλισμό και άγγιζε θέματα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων. Ανέδειξε μια πλειάδα ηθοποιών, οι οποίοι συνέθεσαν αργότερα το star system της εποχής τους.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από θετούς γονείς. Σπούδασε χορό στη Βιέννη - εξάλλου εμφανιζόταν σε χορευτικές παραστάσεις από 10 ετών. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα δούλεψε ως χορευτής σε θέατρα και βαριετέ, ενώ παράλληλα έκανε χορογραφίες σε ταινίες μικρών παραγωγών. Το 1958 ο Ντίμης Δαδήρας, σκηνοθέτης της ταινίας «Χαρούμενοι Αλήτες», τον εμπιστεύτηκε να σκηνοθετήσει όλο το μουσικό μέρος της ταινίας. Την ίδια χρονιά γράφει το πρώτο του σενάριο για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο» με πρωταγωνίστρια την νεαρή Τζένη Καρέζη. Ένα χρόνο αργότερα, σκηνοθετεί την ταινία «Μουσίτσα» με την Αλίκη να γράφει σαν πρώτο όνομα και να κάνει εισπρακτική επιτυχία. Μέσα στην ίδια χρονιά σκηνοθετεί άλλες τρεις ταινίες και αρχίζει να καθιερώνεται, ενώ ήδη δείχνει τη... μουσική του διάθεση, βάζοντας μουσικά στοιχεία στις ταινίες του.
Το 1961 αρχίζει η πιο αποδοτική συνεργασία του Ελληνικού Κινηματογράφου: Δαλιανίδης με Φίνο. Πρώτη ταινία η κωμωδία «Ο Σκληρός Άντρας». Παράλληλα, ο Δαλιανίδης γράφει και σκηνοθετεί τον «Κατήφορο», ταινία νεορεαλιστικού χαρακτήρα με την οποία πραγματεύεται ευαίσθητα θέματα της νεολαίας και δείχνει τολμηρό γυμνό για τα δεδομένα της εποχής. Η ταινία κάνει θραύση, σπάει τα ταμεία, ενώ η καλλονή νεαρή πρωταγωνίστρια, Ζωή Λάσκαρη, εντυπωσιάζει στο ντεμπούτο της με τη θαυμάσια ερμηνεία της, αναστατώνει με την θηλυκότητά της και δικαιώνει τον Δαλιανίδη για την επιλογή του να την «ρίξει στα βαθιά».
Το 1963, ο Δαλιανίδης κάνει το βήμα που σκεφτόταν από καιρό με την ταινία «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο». Με την ενθάρρυνση του Φίνου, γυρίζει το πρώτο από μια σειρά λαμπερών μιούζικαλ, τα οποία άνθισαν για μία ολόκληρη δεκαετία. Έχοντας πια την ασφάλεια και τη στήριξη που του παρείχε ο Φίνος σε υλικοτεχνικό επίπεδο, προσάρμοσε με μαεστρία το αμερικάνικό είδος στα ελληνικά ήθη και δημιούργησε ένα αξεπέραστο μέχρι σήμερα μοντέλο μουσικού ψυχαγωγικού κινηματογράφου: έντονα χρώματα, εντυπωσιακές χορογραφίες, αθάνατα τραγούδια, κοσμοπολίτικα μέρη, θάλασσα, νεανική αθωότητα και ζωηράδα, απολαυστικές ατάκες. Εννέα «καθαρόαιμα» μιούζικαλ και έξι μουσικές κωμωδίες είναι οι ταινίες που, όσες φορές και να προβληθούν στη μικρή οθόνη, δεν χάνουν καθόλου από τη λάμψη και τη δροσιά τους. Τρεις από τις ταινίες του στην Φίνος Φιλμ ήρθαν πρώτες σε εισπράξεις εισιτηρίων, ενώ η ταινία «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» έφτασε μέχρι τις Κάννες.
Αξέχαστες κωμωδίες, πρωτοποριακά δράματα, ονειρεμένα μιούζικαλ είναι ο λαμπρός απολογισμός του Γιάννη Δαλιανίδη στη Φίνος Φιλμ και γενικότερα στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Ανέδειξε πολλούς ηθοποιούς, αφού το μάτι του και η διαίσθησή του δεν λάθευαν ποτέ. Γύρισε 59 ταινίες με την FF και 81 συνολικά. Δέσποσε και στην τηλεόραση με πολλές επιτυχημένες και δημοφιλείς σειρές. Σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται», εμπνευσμένη από τη δική του τηλεοπτική σειρά «Λούνα Παρκ», η οποία καθήλωνε το τηλεοπτικό κοινό, με πρωταγωνιστή τόσο στη σειρά όσο και στην ταινία τον αξέχαστο Διονύση Παπαγιαννόπουλο.
Το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη είναι πραγματικά σπάνιο. Ο καλός και σοβαρός εμπορικός κινηματογράφος, που έχει συντροφέψει και ψυχαγωγήσει γενιές Ελλήνων, έχει τη σφραγίδα αυτού του μεγάλου δημιουργού.
«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/culture/cinema/686412_finos-film-afieroma-ston-gianni-dalianidi-poy-efyge-san-simera»
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/zoi/afieroma-tis-finos-film-ston-gianni-dalianidi
Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη - Ήχησε το 112
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται - Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση - Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία-Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα
Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F-16
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας

Αλί Χαμενεΐ: Βίντεο δείχνει το καταφύγιο όπου σκοτώθηκε αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς
Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την καταστροφή που υπέστη το καταφύγιο του Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Σητεία: Αγνοείται η 55χρονη Βασιλική Γκάγκα – Εξαφανίστηκε εδώ και δύο εβδομάδες
Οι αρχές αναζητούν την 55χρονη Βασιλική Γκάγκα, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν από τη Σητεία από τα τέλη Ιουνίου

Θρίλερ σε βενζινάδικο στη Βρετανία: Αστυνομικός όρμησε σε άντρα που απειλούσε να αυτοπυρποληθεί
Έπεσε πάνω σε άνδρα που κρατούσε αναπτήρα μέσα σε βενζινάδικο - Προτάθηκε για τα Εθνικά Βραβεία Ανδρείας

Γερμανία: Σε 10 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Έλληνας που χτύπησε θανάσιμα ελεγκτή τρένου
Ο 26χρονος γρονθοκόπησε επανειλημμένα τον ελεγκτή προκαλώντας του εγκεφαλική αιμορραγία

Ο Γεωργιάδης σε επίσημη εκδήλωση με… μια αναπάντεχη αμφίεση - τι είπε για να δικαιολογηθεί
Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε σε συγκέντρωση κατοίκων στα Μελίσσια φορώντας ρούχα τένις, ζητώντας συγγνώμη για την εμφάνισή του.

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση MRB: Ποιος πρωτεύει και ποιο κόμμα χάνει τρεις μονάδες
Η ΝΔ παραμένει πρώτη δύναμη, η ΕΛΑΣ του Τσίπρα μπαίνει δυναμικά στη μέτρηση και το ΠΑΣΟΚ καταγράφει αισθητή πτώση, σύμφωνα με τις τάσεις Ιουλίου της MRB.

Καρέ-καρέ η επίθεση ουκρανικού drone σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο – Η στιγμή που πλήττει τον στόχο του
«Κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του πληρώματος ενός από τα πλοία»

Κέρδισε 13,9 εκατ. ευρώ στο Λόττο αλλά δεν μπορεί να αγγίξει ούτε ένα ευρώ – Τι συνέβη με το τυχερό δελτίο
Μητέρα δύο παιδιών από τη Νότια Ουαλία ισχυρίζεται ότι κέρδισε το τζάκποτ των 12 εκατ. λιρών, αλλά το δελτίο της πετάχτηκε στα σκουπίδια αφού χαρακτηρίστηκε λανθασμένα ως μη κερδισμένο.

Αδιανόητες εικόνες στην Κίνα: Κόμπρες κυκλοφορούν ελεύθερες μετά τις πλημμύρες – Κάτοικοι δέχονται επιθέσεις από φίδια
Έκτακτες οδηγίες για τις κόμπρες και τα δηλητηριώδη φίδια

Αναγκαστική προσγείωση F-16 στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου -Καλά στην υγεία του ο πιλότος
Το μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας είχε απογειωθεί από την 116 Πτέρυγα Μάχης

Ο αδερφός της Βάγιας Νέστορα συγκλόνισε στον επικήδειο που εκφώνησε: «Ανθρωποι σκοτεινοί μάς έριξαν σε ποτάμι πόνου και οδύνης»
«Η Νικολέτα έφυγε στα 37 της, κακώς έβγαλες εισιτήριο. Και ο Χάρος είναι μπαμπέσης και δεν κάνει ακυρώσεις εισιτηρίων»

Ασπρόπυργος: Από βυτίο με προπάνιο η μεγάλη έκρηξη – Πώς ξεκίνησε η φωτιά
Η πυρκαγιά εκτιμάται ότι ξεκίνησε από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης και ακολούθησε η μεγάλη έκρηξη στον χώρο του συνεργείου - Τρεις οι διασωληνωμένοι.

Γερμανία: Ποινή φυλάκισης 10 ετών στον Έλληνα που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου
O 26χρονος καταδικασθείς ομολόγησε τον ξυλοδαρμό του ελεγκτή, ωστόσο τόνισε πως δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει

Σισμανόγλειο: «Κάπνιζα και πήρε φωτιά», είπε ο συλληφθείς
Τι έχει φέρει στο φως έως τώρα η έρευνα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής.

Παιδί που είχε κηρυχθεί νεκρό βρέθηκε ζωντανό στο νεκροτομείο του νοσοκομείου
Τι υποστηρίζει η αστυνομία για το συμβάν










