Συμπληρώθηκαν 10 ακριβώς χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Δαλιανίδη στις 16 Οκτωβρίου του 2010.
Η Finos Film θέλησε να τιμήσει τον ταλαντούχο σκηνοθέτη και «μετρ» του ελληνικού μιούζικαλ, με ένα εντυπωσιακό, μικρό αφιέρωμα με αποσπάσματα από τις ταινίες που έχουν την σφραγίδα του.
Η συνεργασία του Γιάννη Δαλιανίδη με τη Finos Film άρχισε το 1961 με τον «Κατήφορο». Ταινία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και εκτίναξε την καριέρα του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το μιούζικαλ, είδος στο οποίο διακρίθηκε.
«Ξεκίνησε ως χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός στο μουσικό θέατρο. Αυτές οι ρίζες των ώθησαν να ξεδιπλώσει το σκηνοθετικό του ταλέντο και να ταυτίσει το όνομά του με το «μιούζικαλ».
Η προσφορά του Γιάννη Δαλιανίδη στον ελληνικό κινηματογράφο είναι ανεκτίμητη και δεν περιορίζεται μόνο στα μιούζικαλ και τις μουσικές κωμωδίες. Με το πολύπλευρο και εξαιρετικά παραγωγικό ταλέντο του, έβαλε την δική του ξεχωριστή σφραγίδα στον μαγικό κόσμο της μεγάλης οθόνης, τόσο σε κωμωδίες όσο και σε δράματα.
Σήμερα, που συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατό του, θυμόμαστε τις πιο χαρούμενες στιγμές του, μέσα από ένα σύντομο πέρασμα στα μιούζικαλ που άφησαν εποχή: «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» (1962), «Κάτι να Καίει» (1964), «Κορίτσια για Φίλημα» (1965), «Ραντεβού στον Αέρα» (1966), «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» (1967), «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» (1968) και «Γοργόνες και Μάγκες»», γράφει στην ανάρτησή της η Finos Film.
Σαν σήμερα (16/10) πριν από 10 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο «μετρ» του ελληνικού μιούζικαλ, ο Γιάννης Δαλιανίδης και η Finos Film ετοίμασε ένα εντυπωσιακό, μικρό αφιέρωμα με αποσπάσματα από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που λατρέψαμε.
Σε ένα βίντεο μόλις 45 δευτερολέπτων, που δημοσίευσε στα social media, η Finos Film παραθέτει σκηνές, μουσικές, ατάκες που αγαπήσαμε από ταινίες που φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Δαλιανίδη.
Γιάννης Δαλιανίδης - Βιογραφικό
Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν εμβληματική φυσιογνωμία του Ελληνικού Κiνηματογράφου και της Φίνος Φιλμ. Ταλαντούχος, ευρηματικός, διαισθητικός, τολμηρός και πρωτοπόρος, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως σεναριογράφος. Η συμβολή του στο εγχώριο σινεμά, στα δοξασμένα χρόνια του ΄60, ήταν άλλες φορές καταλυτική και άλλες καθοριστική. Ήταν ο μετρ των μιούζικαλ και της μουσικής κωμωδίας, αφού κατάφερε με πενιχρά μέσα να γυρίσει θεαματικές ταινίες σε αυτά τα είδη, που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες ξένες. Τόλμησε να γράψει σενάρια και να τα αποδώσει σε θρυλικά πλέον έργα, με τα οποία έφερε τον νεορεαλισμό και άγγιζε θέματα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων. Ανέδειξε μια πλειάδα ηθοποιών, οι οποίοι συνέθεσαν αργότερα το star system της εποχής τους.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από θετούς γονείς. Σπούδασε χορό στη Βιέννη - εξάλλου εμφανιζόταν σε χορευτικές παραστάσεις από 10 ετών. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα δούλεψε ως χορευτής σε θέατρα και βαριετέ, ενώ παράλληλα έκανε χορογραφίες σε ταινίες μικρών παραγωγών. Το 1958 ο Ντίμης Δαδήρας, σκηνοθέτης της ταινίας «Χαρούμενοι Αλήτες», τον εμπιστεύτηκε να σκηνοθετήσει όλο το μουσικό μέρος της ταινίας. Την ίδια χρονιά γράφει το πρώτο του σενάριο για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο» με πρωταγωνίστρια την νεαρή Τζένη Καρέζη. Ένα χρόνο αργότερα, σκηνοθετεί την ταινία «Μουσίτσα» με την Αλίκη να γράφει σαν πρώτο όνομα και να κάνει εισπρακτική επιτυχία. Μέσα στην ίδια χρονιά σκηνοθετεί άλλες τρεις ταινίες και αρχίζει να καθιερώνεται, ενώ ήδη δείχνει τη... μουσική του διάθεση, βάζοντας μουσικά στοιχεία στις ταινίες του.
Το 1961 αρχίζει η πιο αποδοτική συνεργασία του Ελληνικού Κινηματογράφου: Δαλιανίδης με Φίνο. Πρώτη ταινία η κωμωδία «Ο Σκληρός Άντρας». Παράλληλα, ο Δαλιανίδης γράφει και σκηνοθετεί τον «Κατήφορο», ταινία νεορεαλιστικού χαρακτήρα με την οποία πραγματεύεται ευαίσθητα θέματα της νεολαίας και δείχνει τολμηρό γυμνό για τα δεδομένα της εποχής. Η ταινία κάνει θραύση, σπάει τα ταμεία, ενώ η καλλονή νεαρή πρωταγωνίστρια, Ζωή Λάσκαρη, εντυπωσιάζει στο ντεμπούτο της με τη θαυμάσια ερμηνεία της, αναστατώνει με την θηλυκότητά της και δικαιώνει τον Δαλιανίδη για την επιλογή του να την «ρίξει στα βαθιά».
Το 1963, ο Δαλιανίδης κάνει το βήμα που σκεφτόταν από καιρό με την ταινία «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο». Με την ενθάρρυνση του Φίνου, γυρίζει το πρώτο από μια σειρά λαμπερών μιούζικαλ, τα οποία άνθισαν για μία ολόκληρη δεκαετία. Έχοντας πια την ασφάλεια και τη στήριξη που του παρείχε ο Φίνος σε υλικοτεχνικό επίπεδο, προσάρμοσε με μαεστρία το αμερικάνικό είδος στα ελληνικά ήθη και δημιούργησε ένα αξεπέραστο μέχρι σήμερα μοντέλο μουσικού ψυχαγωγικού κινηματογράφου: έντονα χρώματα, εντυπωσιακές χορογραφίες, αθάνατα τραγούδια, κοσμοπολίτικα μέρη, θάλασσα, νεανική αθωότητα και ζωηράδα, απολαυστικές ατάκες. Εννέα «καθαρόαιμα» μιούζικαλ και έξι μουσικές κωμωδίες είναι οι ταινίες που, όσες φορές και να προβληθούν στη μικρή οθόνη, δεν χάνουν καθόλου από τη λάμψη και τη δροσιά τους. Τρεις από τις ταινίες του στην Φίνος Φιλμ ήρθαν πρώτες σε εισπράξεις εισιτηρίων, ενώ η ταινία «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» έφτασε μέχρι τις Κάννες.
Αξέχαστες κωμωδίες, πρωτοποριακά δράματα, ονειρεμένα μιούζικαλ είναι ο λαμπρός απολογισμός του Γιάννη Δαλιανίδη στη Φίνος Φιλμ και γενικότερα στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Ανέδειξε πολλούς ηθοποιούς, αφού το μάτι του και η διαίσθησή του δεν λάθευαν ποτέ. Γύρισε 59 ταινίες με την FF και 81 συνολικά. Δέσποσε και στην τηλεόραση με πολλές επιτυχημένες και δημοφιλείς σειρές. Σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται», εμπνευσμένη από τη δική του τηλεοπτική σειρά «Λούνα Παρκ», η οποία καθήλωνε το τηλεοπτικό κοινό, με πρωταγωνιστή τόσο στη σειρά όσο και στην ταινία τον αξέχαστο Διονύση Παπαγιαννόπουλο.
Το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη είναι πραγματικά σπάνιο. Ο καλός και σοβαρός εμπορικός κινηματογράφος, που έχει συντροφέψει και ψυχαγωγήσει γενιές Ελλήνων, έχει τη σφραγίδα αυτού του μεγάλου δημιουργού.
«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/culture/cinema/686412_finos-film-afieroma-ston-gianni-dalianidi-poy-efyge-san-simera»
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/zoi/afieroma-tis-finos-film-ston-gianni-dalianidi
Αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες, πέταξε χωρίς στάση από την Αυστραλία έως τη Γαλλία, δείτε βίντεο
Το ειδικά προσαρμοσμένο αεροσκάφος A350-1000ULR αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στη χωρίς ενδιάμεσες στάσεις διαδρομή Σίδνεϊ-Λονδίνο της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας από το 2027

Ταχύπλοο τυλίχτηκε στις φλόγες και βυθίστηκε στη Μονεμβασιά
Ο μοναδικός επιβαίνων του ταχύπλοου κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή με ίδιες δυνάμεις και είναι καλά στην υγεία του

Εγώ έτρωγα εκείνη την ώρα, χτύπησε το κουδούνι νομίζοντας ότι έλειπα: Η απολογία του 41χρονου για τον θάνατο της διασώστριας στη Σύρο
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων μέσω του βιντεοληπτικου υλικού απομονώνει καρέ όπου φαίνεται το μπουφάν της 40χρονης να έχει χτυπηθεί από το μαχαίρι ενώ βγαίνει από το σπίτι

Το πρώτο φωκάκι του 2026 γεννήθηκε στο Αιγαίο – Δείτε τις εικόνες
Η MOm κατέγραψε το νεογέννητο θηλυκό μαζί με τη μητέρα του σε θαλάσσια σπηλιά, σε μια αναπαραγωγική περίοδο που ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Χριστίνα Ορφανίδου: Ταυτοποιήθηκαν 15 άτομα στην υπόθεση του revenge ρorn της πρώην παίκτριας του Big Brother
Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ χρόνια

Εγκεφαλικά νεκρό 4χρονο παιδί στην Κύπρο που παρουσίασε συμπτώματα μηνιγγίτιδας, ιατρικό λάθος καταγγέλλει η οικογένειά του
Σύμφωνα με το philenews.com, το αγοράκι μεταφέρθηκε αρχικά από τους γονείς του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και από εκεί, λόγω επιδείνωσής του στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία - Έρευνα από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

Φωτιά στην Πάρο: Κοντά σε σπίτια οι φλόγες - Η νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής
Από τον Πειραιά αναχωρούν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.)

Υποχωρούν οι θερμοκρασίες και ενισχύονται οι άνεμοι από την Τετάρτη – Ύψιστος συναγερμός για πυρκαγιές
Εως 8 μποφωρ στο Αιγαίο - Αναλυτική πρόγνωση μέχρι και το Σάββατο

Φόρος στα πολυτελή ακίνητα της Νέας Υόρκης: Η «λίστα Μαμντάνι» που καίει τους διασήμους – Θύελλα αντιδράσεων
Έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών της Νέας Υόρκης αποκάλυψαν ονόματα διασήμων, επιχειρηματιών και εκλεγμένων αξιωματούχων στο πλαίσιο του νέου φόρου για μη κύριες κατοικίες που προωθεί ο δήμαρχος Μαμντάνι.

Domotel Kea: Νέο boutique ξενοδοχείο στον Κούνδουρο της Κέας με Executive Chef τον Δημήτρη Κατριβέση
Το Salt House, το beach bar & restaurant του ξενοδοχείου, φέρνει τη φιλοσοφία του coastal fire cooking στην καρδιά του Αιγαίου.

Συνελήφθη πρώην δήμαρχος στο Εκουαδόρ που χρηματοδοτούσε το καρτέλ Λος Λόμπος
Ο Ελίας Μπάλντορ Μπερμέο ή «B.B.», θεωρείται ο βασικός χρηματοδότης μιας από τις πιο αιμοχαρείς οργανώσεις που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα - Με τη στήριξη των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Ντανιέλ Νομπόα προσπαθεί να καταστείλει τις συμμορίες

Τον τύφλωσε η ζήλια: Κρέμασε τη γυναίκα του και το έδειξε σε βιντεοκλήση στους γονείς της
Ο άνδρας φέρεται να μοιράστηκε το βίντεο της δολοφονίας της συζύγου του και με άλλα άτομα, εκτός από τους γονείς της

Ιαπωνία: Η στιγμή της έκρηξης στο εμπορικό κέντρο μετά τα 7,1 Ρίχτερ - Βίντεο ντοκουμέντο
Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος αρκετών ανθρώπων από τον ισχυρότατο σεισμό, άγνωστος προς το παρόν ο αριθμός των θυμάτων

Γαλάτσι: Έπνιξαν με μαξιλάρι άνδρα μέσα στο σπίτι του
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης στην είσοδο της κατοικίας ενισχύοντας έτσι το σενάριο ότι ο ηλικιωμένος γνώριζε τον άνθρωπο που του αφαίρεσε τη ζωή και του άνοιξε ο ίδιος την πόρτα

Μεγάλη φωτιά στο Καμπί της Πάρου, εκκενώνονται τέσσερις περιοχές, πετούν 14 εναέρια μέσα, ενισχύονται οι δυνάμεις
Μήνυμα από το 112 για εκκένωση στο Καμπί, τον Αγιο Χαράλαμπο, τον Μπούγαδο και την Ανερατζιά - Ο Δήμαρχος της Πάρου, Κωνσταντίνος Μπιζάς χαρακτήρισε τη φωτιά «βασανιστική»

Νεκρά μωρά στη Γαλλία: Ο σύντροφος της μητέρας ανακάλυψε τα λείψανα όσο εκείνη βρισκόταν στο νοσοκομείο
Ο 32χρονος άνδρας προβληματίστηκε επειδή πληροφορήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση την εγκυμοσύνη της συντρόφου του - Η μητέρα δεν έχει καταθέσει ακόμη στην εισαγγελία - Αναμένεται να διενεργηθεί νεκροψία και ανάλυση των λειψάνων

Δείτε βίντεο: Παγόβουνο στη Γροιλανδία, λιώνει και ανατρέπεται δίπλα από τις ακτές, είχε μήκος όσο δώδεκα σπίτια
Το περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της πόλης Ιλουλισάτ

Εκτέλεσαν Κολομβιανή influencer στη μέση του δρόμου - Περίμενε με το αυτοκίνητό της στο φανάρι
Οι αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο, ενώ άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της εν ψυχρώ εκτέλεσης

Βοσνία: Πυρπόλησαν βωμό, βανδάλισαν το άγαλμα της Παναγίας του Μετζουγκόριε
Το Μετζουγκόριε στη νότια Βοσνία, έγινε τόπος προσκυνήματος μετά τα αμφιλεγόμενα οράματα 6 παιδιών το 1981 όπου ισχυρίστηκαν ότι είδαν την Παναγία

Καρχαρίας κατασπάραξε θαλάσσια χελώνα στον Παγασητικό Κόλπο - Δείτε βίντεο
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από ερασιτέχνη και αναδείχθηκε από ειδικούς.

Αν δεν ήμουν πρόεδρος το Ισραήλ δεν θα υπήρχε, λέει ο Τραμπ - «Δεν χρειάζομαι τον Μπίμπι να μου πει τι κάνει το Ιράν»
Την ίδια ώρα τόνισε ότι είναι έτοιμος να εξαπολύσει νέα στρατιωτικά πλήγματα εάν η Τεχεράνη δεν προχωρήσει σε νέα συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Οι 9 παραλίες που έχασαν τη Γαλάζια Σημαία – Οι λόγοι
Τι ανέφερε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Αυτός θα είναι ο καιρός του Αυγούστου - Πώς θα κάνουμε 15Αύγουστο
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον καιρό των επομένων ημερών ανά δεκαήμερο

Τραγωδία στην Αμφιλοχία: 60χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια υλοτομίας με αλυσοπρίονο
Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του μετά από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Πώς να χαρίσετε επιπλέον χρόνια ζωής στον ηλικιωμένο σκύλο σας
Ο καλύτερος σας φίλος μεγαλώνει - και είναι φυσικό αυτό να σας γεμίζει ανησυχία και φόβο.

Airbus A350-1000ULR: Απευθείας πτήση 20 ωρών και 33 λεπτών από τη Μελβούρνη στην Τουλούζη
Οι δοκιμές αποσκοπούν στην αξιολόγηση των επιδόσεων του αεροσκάφους σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας πτήσης.

Νέος ΚΟΚ: Ένα «βαρύ» πόδι στο γκάζι και έρχεται πρόστιμο έως 8.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος
Με μία παράβαση πληρώνεις, με τρεις… χάνεις δίπλωμα και 8.000 ευρώ

Νεκρός πατέρας δύο παιδιών στην Κεφαλονιά: Έπεσε με το όχημά του σε γκρεμό – Είχε αφήσει σημείωμα αυτοκτονίας
Eντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, όπου είχε καταλήξει το επαγγελματικό όχημα που οδηγούσε

Ο «πυρηνικός τάφος» των ΗΠΑ: 80.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων θαμμένα – Μισό αιώνα μετά, ο θόλος αρχίζει να καταρρέει
Η γιγαντιαία κατασκευή σκυροδέματος στον Ειρηνικό που «φυλακίζει» τις κληρονομιές του Ψυχρού Πολέμου βρίσκεται πλέον υπό απειλή

Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Ζημιές στο ιστορικό Κάστρο του Κουμαμότο
Τμήμα των πέτρινων τειχών του εμβληματικού μνημείου κατέρρευσε από την ισχυρή δόνηση που έπληξε το νησί Κιουσού, με τις Αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση για τσουνάμι.

Επίδομα παιδιού 150 ευρώ: Ποιοι το εισπράττουν μέχρι 31 Αυγούστου και τι πρέπει να κάνουν
Νέος κύκλος πληρωμών αφορά οικογένειες με νεογέννητα από 1η Ιανουαρίου 2025 έως 31 Ιουλίου 2026, με αυτόματη κατάθεση χωρίς αίτηση.

Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση τσουνάμι για το νησί Κιουσού
Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή Κουμαμότο, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, και η δόνηση έφτασε το ανώτατο επίπεδο 7 στην ιαπωνική κλίμακα Shindo.

Ιταλοί γιατροί μεταμόσχευσαν την ωχρά κηλίδα για πρώτη φορά στον κόσμο
Στο νοσοκομείο Μολινέτε του Τορίνο, χειρουργοί κατάφεραν να χαρίσουν ξανά την όραση σε 67χρονη που ήταν τυφλή εδώ και πέντε χρόνια.

Γιος γνωστού ηθοποιού συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη μετά από καταδίωξη επειδή δεν σταμάτησε σε σήμα ελέγχου από αστυνομικούς
Στην κατοχή του 23χρονου βρέθηκε ένα κατσαβίδι

Συναγερμός για ακατάλληλα κρέατα: Κατασχέθηκαν 6,2 τόνοι μετά από έλεγχο
Τα κλιμάκια της Περιφέρειας εντόπισαν και κατάσχεσαν στους ψυκτικούς θαλάμους 6.047 κιλά προϊόντων, τα οποία κρίθηκαν ως ακατάλληλα για διάθεση, καθώς δεν διέθεταν νόμιμη σήμανση ή έφεραν μη έγκυρους κωδικούς

Βαλένθια: 18 φορές έχει συλληφθεί ο Αλγερινός που ξυλοκόπησε άγρια 46χρονο και τον έριξε σε κώμα
Το θύμα, 46χρονος Ισπανός, παραμένει σε κώμα με σοβαρή αιμορραγία στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου La Fe de Valencia.

Σύρος: Ο λόγος που είχε βάλει κάμερες, λίγες ημέρες πριν το φονικό
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης και θύμα γνωρίζονταν από πολύ μικρά παιδιά

Ηράκλειο: Ψάρεψαν λαγοκέφαλο 50 εκατοστών
Η παρουσία του τόσο κοντά στην ακτή προκαλεί προβληματισμό

Σοκαριστικό περιστατικό: Παίκτρια κλωτσάει αντίπαλη στο κεφάλι και αποβάλλεται για 5 χρόνια
Η ομάδα της αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα μετά τη βίαιη επίθεση

Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο
Δεν σημειώθηκε τραυματισμός










